Nezařazené

ŽITNÉ KVASY

-jsou základem výroby chleba

Kvas je dobře promísená směs vody a žitné mouky.

  • ·         -má světle šedou barvu, vypadá jako velmi řídké žitné těsto
  • ·         kvasinky se zde postupně množí a produkují kypřící plyn CO2, který způsobuje zvětšování kvasu
  • ·         bakterie mléčného kvašení – umožňují dokonalé zbobtnání moučných bílkovin a nedovolí rozvoj škodlivých baktérií = kyselé kvašení (kysání)

Kvasinky a mléčné bakterie se dostávají do kvasů z přidaného kvasu 3. stupně (případně z tzv. drobenky, která se připravuje v pekárně, pokud se chleba nepekl déle než 24 hod.)

Část vyzráleho kvasu III. stupně + předepsané množství vody a mouky = základ výroby = ZÁKVASEK.

Otázky:

  1. co je to kvas?
  2. jak vypadá kvas?
  3. jaké mikroorganismy působí při vzniku a vývoje kvasu?
  4. jak pracují kvasinky?
  5. co způsobují bakterie mléč. kvašení?
  6. jak se dostanou tyto baktérie do kvasu?
  7. co je to zákvasek?

 

Jeden komentář

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.