VÝPOČET POTŘEBNÉHO KVASNÉHO PROSTORU
Při zavádění nového technologického postupu nebo při jeho změně je nutno vypočítat žádoucí obsah díží a srovnat jej se skutečným obsahem. Podle tohoto srovnání lze pak upravit technologický postup nebo vyměnit díže za obsahově vhodnější.
Při výpočtu je nutno uvažovat nejen objem kvasu nebo těsta po vymísení, nýbrž i zvětšení jeho objemu a jeho obsahu při kvašení.
Zvětšování objemu kvasu nebo těsta během kvašení
Vzorec: Ql = Qkg x O
Ql – je kvasný prostor v litrech
Qkg – množství kvasu nebo těsta v kilogramech
O – objem vyzrálého 1 kg kvasu nebo těsta v litrech
Příklad:
Jaký obsah musí mít díž, aby 150 kg kvasu o výtěžnosti 200 úplně vyzrálo?
Ql = 150 x 2,4 = 360 l
Ubereme-li z tohoto kvasu 1/3 a 2/3 použijeme na výrobu těsta, kterého bude 200 kg, jaký bude objem tohoto těsta po vyzrání?
Ql = 200 x 1,25 = 250 l