Vlivy zlepšovacích přípravků
1. Popište vlivy zlepšovacích přípravků na změny v technologii výroby jednotlivých pekařských výrobků.
Zlepšující přípravek poskytuje pekaři stabilitu a jistotu.
Účinky komplexního zlepšujícího přípravku se projevují v:
- Stabilizaci technologického procesu.
Používání zlepšujícího přípravku umožňuje dosáhnout vynikajících výsledků také při proměnlivé kvalitě mouky. - Zlepšení vlastností těsta.
Těsto lépe snáší strojní zpracování, zlepšuje se jeho tvarovatelnost a schopnost zadržovat plyny. Snižuje se riziko překynutí. - Aktivaci procesu kvašení.
Po přidání zlepšujícího přípravku se urychluje činnost kvasinek. - Optimalizaci procesu pečení.
Zlepšující přípravek zajišťuje velký objem těsta při pečení.
Zlepšující přípravek dává kupujícímu pečivo, které ocení.
Zlepšující přípravek umožňuje získat:
- lepší strukturu střídky, barvu a vnější vzhled kůrky,
- velký objem a kyprost výrobku,
- lepší chuť a trvanlivost výrobků.