Vliv skladování na jakost a pekařské vlastnosti mouk
Mouka je živá hmota – mění se
Změny:
- klesá nebo stoupá vlhkost mouky, což závisí na okolí
- roste kyselost mouky, probíhá enzymová hydrolýza tuku – organické kyseliny, které snižují Ph mouky – zlepší se hydratace lepku
- oxidačně redukční děje – zlepšují jakost moučných bílkovin
- zpevní se škrobový maz vlivem zahuštění amylopektinového obalu škrobového zrna
- zvýší se vaznost mouky – zlepší se pevnost a stabilita těsta – zvýší se výtěžnost výrobků.
Tyto příznivé změny proběhnou jen tehdy dodrží-li se podmínky pro skladování. Při vyšší vlhkosti a teplotě nebo při kolísání těchto hodnot hrozí:
1) přemnožení mikroorganismů
2) mouka začne kysnout, plesnivět
Proto: přísná hygiena provzdušňování, při vysokých teplotách zkrátit dobu skladování.
Skladování mouky v silech
– v průmyslových pekárnách
– druhy sil: – železobetonová – jsou většinou součástí pekárenské budovy
– kovová – obvykle mimo pekárenskou budovu.
Výhoda skladování mouky v silech:
- fyzicky méně manipulace s moukou
- lepší využití skladovacího prostoru
- snazší udržování hygieny ve skladu – silu
Nevýhoda:
- mouka se skladuje ve vrstvách až 20 m vysokých, proto se těžko provzdušní – omezí se zrání mouky – musí se občas přečerpávat z jedné buňky sila do druhé – rostou náklady na energii
- při skladování vyšší vrstvy o vysoké vlhkosti se může tvořit tzv. KLENBA v buňce sila
1 buňka železobetonového sila pojme 40 až 80 tun mouky
1 buňka kovového sila až 40 tun mouky