VAZNOST MOUKY
TECHNOLOGICKÉ VÝPOČTY
Jsou to jen školní příklady. Vlastně spíše jen na procvičení trojčlenky, logického myšlení a na pochopení pojmu.
Reálné hodnoty vaznosti mouk se pohybují v rozmezí 50 až 65%.
Výpočet vaznosti:
Vaznost mouky udává, kolik % vody je mouka schopna vázat, tzn. kolik kg vody lze v těstě vázat na každých 100kg mouky.
I. příklad:
Při výrobě 29kg těsta se spotřebovalo 18 kg mouky a 11 kg vody. Jakou vaznost má mouka?
18 kg mouky váže………………………….11 kg vody
100 kg mouky váže…………………………x kg vody?
Vz = mV krát 100/M
Vz = vaznost (v %)
mV = hmotnost spotřebované vody (kg)
M = hmotnost spotřebované mouky (kg)
x = 11 x 100/18 = 61 kg ——-> Vz = 61%
Mouka má vaznost 61% (každých 100kg mouky váže 61kg vody).
Vypočítej:
Při výrobě těsta se spotřebovalo 42kg mouky a 24kg vody. Jaká byla vaznost mouky?
Zkuste dojít ke správnému výsledku sami.
II. příklad:
Máme zpracovat 50kg mouky o vaznosti 58%. Kolik vody máme přidat?
100 kg mouky váže ……………………….8 kg vody
50 kg mouky váže………………………….x kg vody (= v)
Vz = v x 100/M ===> V = M x Vz/100 ===> x = 50 x 58/100
x = 29 kg
Máme přidat 29kg vody.
Vypočítej:
Má se zpracovat 60 kg mouky o vaznosti 59%. Kolik vody přidáme?
Zkuste vypočítat sami…
III. Příklad:
Při výrobě 51 kg těsta na žitný formový chléb se spotřebovalo 27 kg mouky a 23 kg vody. Jakou vaznost měla mouka?
27 kg M……………………23 kg Vody
100 kg M……………………x kg Vody
x =23 x 100/27 = 85kg vody
Mouka měla vaznost 85%