TECHNOLOGICKÉ VÝPOČTY
Výpočet vaznosti:
Vaznost mouky udává, kolik % vody je mouka schopna vázat, tzn. kolik kg vody lze v těstě vázat na každých 100 kg mouky.
I. příklad:
Při výrobě 29 kg těsta se spotřebovalo 18 kg mouky a 11 kg vody. Jakou vaznost má mouka?
18 kg mouky váže 11 kg vody
100 kg mouky váže x kg vody
Vz = V/M*100
Vz = vaznost (v %)
V = hmotnost spotřebované vody (kg)
M = hmotnost spotřebované mouky (kg)
x = 11/18*100 = 61 kg —> Vz = 61
Mouka má vaznost 61% (každých 100 kg mouky váže 61 kg vody).
Vypočítej:
Při výrobě těsta se spotřebovalo 42 kg mouky a 24 kg vody. Jaká byla vaznost mouky?
II. příklad:
Máme zpracovat 50 kg mouky o vaznosti 58%. Kolik vody máme přidat?
100 kg mouky váže 58 kg vody
50 kg mouky váže x kg vody
Vz = V/M*100 ==> V = M/100*Vz ==> x = 50*58/100
x = 29 kg
Máme přidat 29 kg vody.
Vypočítej:
Má se zpracovat 60 kg mouky o vaznosti 59%. Kolik vody přidáme?
Příklad:
Při výrobě 51 kg těsta na žitný formový chléb se spotřebovalo 27 kg mouky a 23 kg vody. Jakou vaznost měla mouka?
27 kg Mouky „vypije“………….23 kg Vody
100 kg Mouky „vypije“…………..? kg Vody
z trojčlenky vyplyne vzorec:
x = 23/27*100 = 85
Vaznost mouky v tomto případě činila 85%
pozn.: číslo vaznosti je v tomto případě nezvykle vysoké, je to dáno druhem chleba, kdy je těsto velmi „volné“, proto se musí péct ve formě