Příprava těst na karuselech
Karuselové mísírny pro přípravu kvasných stupňů a těst tvoří přechod mezi výrobou periodickou a kontinuální.
Dížový karusel je v podstatě kruhová točna otočná kolem pevného čepu, s devíti nebo jedenácti dížemi rozmístěnými po jeho obvodu. Karusel se otočí vždy o 1 polohu (jednu rozteč díží) a pak určitou dobu stojí.
Díže mají objem 500 litrů a jejich počet závisí na výkonnosti pece: pro pásové pece s pečící plochou 25 m2 se vyráběly karusely devítidížové.
K vybavení karuselu patří 3 až 4 universální jednosloupové šlehací a mísící stroje T 785, hydraulický překlápěč díží a ovládací panel. Mouka se dávkuje jednou nebo dvěma váhami do šlehacích a mísících strojů. K dávkování vody slouží jeden nebo dva směšovače. Ostatní suroviny (droždí, Diapol, cukr, tuk, sůl) se dávkují do díží ručně, bez mechanizace.
Univerzální šlehací a mísící stroje jsou rozmístěny kolem točny na technologicky vhodných polohách a slouží k vyšlehání kvasného stupně, k vymísení těsta a k jeho přetužení.
· – stroj na mísení těsta má mísidla tvaru dvou obdélníkových rámů, s planetovým pohybem;
· – u stroje na šlehání kvasného stupně jsou tyto rámy doplněny kovovými deskami s velkými otvory;
· – stroje přetužovací mají míchací rámy zredukovány na jednu tyč.
Výhody:
Možnost volby jakéhokoliv technologického postupu (přímého i nepřímého), možnost operativního zásahu do výrobu (úpravou taktu) a možnost rychle přecházet z výroby jednoho druhu pečiva na druhý.
Nevýhody:
Časově náročná obsluha a to, že zaujímají velký prostor. Předpokládá se vertikální členění provozovny (mísírna nad místností s tvarovací linkou), kruhový prostor není efektivně využit a přitom je pro obsluhu těsný.
Karusely byly postupně nahrazovány kontinuálními výrobníky.