Přerušení kvasování na cca 20 hodin
a) VARIANTA 1 – základ + ZÁKVAS (týdenní) je dohromady minimálně 12 +12 = 24 hodin
– to je MOC!!!
b) VARIANTA 2 – ZÁKVAS (denní) = maximálně 12 hodin
– to je MÁLO!!!
c) VARIANTA 3 – něco mezi
2 stupně kvasu jako u týdenního přerušení, ale základ uspíšit, aby zrál 8 hodin a aby ho bylo 9 kg na přípravu ZÁKVASU denního, takže:
Původní ZÁKLAD | Nový ZÁKLAD | ||
Kvas | 1 | Kvas | 2 |
Voda | 3 | Voda | 4 |
Mouka | 3 | Mouka | 3 |
Základ | 7 | Základ | 9 |
ppk | 1/7 | ppk | 1/5 |
T = 20 až 24 OC | H = 200 až 250 | T = 20 až 24 OC | H = 220 až 250 |
Doba zrání | 12 až 24 hod. | Doba zrání | 8 až 12 hod. |