PŘEHLED SORTIMENTU BĚŽNÉHO PEČIVA
Suroviny:
pšeničná mouka, hladká pekařská speciál, droždí, voda, zlepšující přípravky typu Diapol, cukr, tuk, sůl, kmín
Do speciálních druhů – např. DALAMÁNEK se přidá též žitná mouka
Rozdělení:
- a) vodové pečivo – bulka, žemle, chlebíčková veka
- b) tukové pečivo – tuková veka, toustový chléb
- c) mléčné pečivo – rohlík, houska, špička, pletýnka
- d) ostatní druhy – např.: dalamánek
Přehled sortimentu jemného pečiva
Suroviny:
pš. mouka hladká, 10% tuku nebo cukru na hmotnost zpracované mouky
jemné pečivo je velmi pracné
patří sem:
- a) kynuté pečivo typu vánoček a koláčů – jde jen o 4 druhy těst, pestrost sortimentu proto zajišťují rozličné tvary, posyp a náplně
- b) kynuté smažené pečivo – koblih
- c) kynuté listové pečivo – plundry
- d) křehké pečivo
- e) listové nekynuté bez droždí, kypřeno parou nebo chemickými prostře.
- f) moučníky ze šlehaných hmot