Periodická a kontinuální výroba
Periodický způsob výroby probíhá v pravidelně se opakujících cyklech (periodách) |
Každý cyklus zpracovává určité množství surovin, které postupně procházejí všemi potřebnými technologickými operacemi a posléze se mění v hotové výrobky.
Za symbol jednoho cyklu v pekárně můžeme považovat pekařskou díž.
Snadno lze odhadnout, že během jednoho cyklu je díž obsazena po dobu asi 3 hodin (šlehání omládku, zrání omládku asi 1 hodinu, mísení těsta, zrání těsta asi 1,5 hodiny, vyklápění těsta). Aby během této doby nedocházelo k zbytečným prostojům ve výrobě, a hlavně proto, aby vytopená pec měla plynulý přísun vykynutých těstových polotovarů, připravujeme těsto v několika menších dávkách postupně za sebou, tedy v několika dížích. Operace v jednotlivých dížích jsou posunuty o určitý časový interval. Délka tohoto intrevalu a hmotnost těsta v jedné díži jsou voleny tak, aby se těsto dalo pohodlně zpracovat (rozdělit, vytvarovat, atd.), aniž by přitom přezrálo, a aby množství vytvarovaných a vykynutých polotovarů v daném časovém úseku odpovídalo optimální výkonnosti pece.
Na tom, jak technolog či mistr (vedoucí směny) zorganizuje práci v dílně, závisí výsledky provozovny jak z hlediska jakosti výrobků, tak z hlediska množství vyrobeného pečiva.
Kontinuální (spojitá – průběžná) výroba probíhá nepřetržitě, suroviny a polotovary jsou v neustálém pohy |
Stroje a zeřízení pro tuto výrobu jsou sestavovány do tzv. výrobních linek. Linku na výrobu pečiva si můžeme zjednodušeně představit jako dlouhý dopravní pás, na jehož konci z jedné strany nepřetržitě vstupují suroviny, z druhé strany nepřetržitě vycházejí hotové výrobky.
Ve výrobních linkách jsou skutečně zařazeny různě vybavené dopravní pásy, na nichž probíhají déletrvající technologické operace, kupř. zrání těsta (na zracím dopravníku), kynutí tvarovaných těstových polotovarů (v průběžné kynárně), pečení výrobků (v pásové peci). Na příslušných místech linky jsou zařazeny stroje a zařízení, které provádějí (opět nepřetržitě) různé pracovní oparace: kupř. za zracím dopravníkem je zařazen dělící a tužící stroj, jenž rozděluje zralé těsto na kusy (klonky) o předepsané hmotnosti a přetužuje je.
Kontinuální výrobní linky na pečivo se vyznačují vysokou produktivitou práce, maximálním využitím všech strojů a zařízení a minimálním počtem ručních pracovních úkonů.