Pajšl z králíka
Pajšl zřejmě znamená plíce
Školní jídelny ( možná i závodní), prostě společné – veřejné stravování, vařívali tzv. plíčka na smetaně.
Spolužák tomu říkal „hubka“ a zásadně to odmítal. Já nikoliv.
Pajšl z králíka děláme podobně, jen kromě plic jsou tam všechny vnitřnosti (samozřejmě kromě střev a žlučníku!!!), to znamená již zmiňované plíce, srdce, játra, ledvinky, slezina a pak maso, ty boční „blány“ z břicha a hlava (i s jazykem).
Jenže jeden rok jsem zabijel a stahoval sto králíků jateční hmotnosti. Měl jsem čtyři ramlice a připouštěl jsem každou několikrát za rok. Byla to masná plemena ( VSS a NB) a na granulích dosáhly jateční hmotnsti za 2,5 až 3 měsíce.
Bylo to, jako v té Troškově slavné komedii Slunce, seno, jahody, nebo Slunce, seno a pár facek.
Nikdo už králičí maso nechtěl ani vidět, přesto, že jsem dělal králičí tlačenku, šunku a klobásy.