Opravdu velmi, ale velmi vydařená roláda
Některé čtenáře asi velmi zklamu.
Myslím tím zejména:
vegetariány, vegany a spol – prostě tzv. „bezmasáky“
Roláda je MASOVÁ!!!
A navíc velmi nezdravá!
Z vepřového bůčku.
Napřed pár fotek:
Složení upřesním na konci článku
Výřez
Tři na pánvi
Detail
Připraveno k ohřívání
Nařezaný, rozklepaný zabalený…
Technologický postup:
Vepřový bok upravíme tak, aby vznikl velký plát. Postupujeme tak, že ho postupně nařezáváme jako harmoniku (vždy nedokrojíme a pak řežeme opačně). Rozprostřeme a naklepeme přes mikroténovou fólii (moc to teda nejde). Osolíme opepříme, opaprikujeme a potřeme hořčicí. Případné prohlubně, nebo příliž tenkou vrstu, či dokonce otvůrky vyložíme dvěma dlouhými asi půl centimetru silnými plátky uzeného bůčku. Celý plát masa pokryjeme anglickou slaninou. Dále nandáme vaječinu, mražené baby mrkve (panenky), mražený hrášek a kabanos, který jsme rozkrojili na podélné čtvrtiny. Pak celou věc srolujeme a zašpagátujeme. Po povrchu ještě posolíme a pokmínujeme drceným kmínem. Vložíme do pečící (v našem případě skleněné) mísy s víkem. Podlejeme trochou vody a oleje a přidáme očištěný svazek jarních cibulek.
Pečeme spíše déle při nižší teplotě, aby se měla tlustá rolka čas propéct až do středu. Dejme tomu při 150 až 180 oC asi hodinu a půl. (I když všechny suroviny uvnitř rolády jsou vlastně již tepelně předupravené). Přeléváme výpekem.
Tentokrát nevařil muž, ale jeho žena. Muž jen hlasitě mlaskal.
Dobrou chuť!