OMLÁDKY A POLIŠE
kapitola: vedení pšeničných těst
Existují dva typy kvasných stupňů:
Omládek = tužší, má kratší dobu zrání
Poliš = řidší, déle zraje
Výtěžnost vyšší u poliše.
Do omládku i poliše – Diasta i Diapol
K hotovému kvasnému stupni se přidají zbývající suroviny a těsto se nechá zrát:
při použití:
- omládku – asi 60 až 90 minut
- poliše – delší dobu
Technologická charakteristika:
Výhoda omládku: kratší doba zrání a možnost přidat ještě při mísení těsta droždí, upravit výtěžnost, dobu zrání apod.
Výhoda poliše: hlavně při výrobě těst s chudší recepturou jsou lepší podmínky pro činnost kvasinek – řidší prostředí, delší zrání => méně droždí a lepší vůně
Mléčné pečivo
DALAMÁNEK
(zvláštní – nezařaditelná skupina výrobku)