Nauka o výživě
Ú k o l y v ý ž i v y : dodávat tělu látky
Z a b e z p e č u j í :
a)stavbu
b)energii k životu
c)ochranu
Bílkoviny:
Makromolekulární dusíkaté látky složené z aminokyselin
Sacharidy:
Jsou zdrojem energie, jsou lehce stravitelné. Jsou to přírodní látky obsahující C, H, O. Nachází se v rostlinné potravě (ovoce…).
Tuky:
V každém živém organismu, u živočichů pod kůži a na vnitřních orgánech. U rostlin především v plodech a semenech: řepka, len, ořechy
– Jsou to sloučeniny (estery) glycerolu a vyšších mastných kyselin
– Podporují růst, činnost ledvin, kůže
V l a s t n o s t i t u k u:
a)dodávají pokrmům chuť, vzhled, ale zhoršují stravitelnost, zvyšují energetickou hodnotu potravin
b)na světle a vzduchu žluknou
c)při působení vysokých teplot nad 180°C vznikají páchnoucí a zdraví škodlivé látky
Vitamíny
Jsou přírodní látky rostlinného původu. Většinu vitamínů si tělo neumí vyrobit, proto je doplňujeme výživou.
V ý z n a m : Jsou nepostradatelné pro látkovou přeměnu, při nedostatku vznikají vážné poruchy:
Hypovitaminóza – nedostatek vitamínů
Avitaminóza – úplný nedostatek, přebytek
Minerální látky
Jsou součástí tkání, např. kosti, zuby, tělních tekutin
Hemoglobin => krevních barviv, enzymů, vitamínů i hormonů. Důležitý je pravidelný a přiměřený přísun ve stravě
Makroelementy => hodně Ca, Na, P
Enzymy
Jsou složité organické sloučeniny, působí jako katalyzátory, to znamená, že urychlují chemickou reakci, ale neúčastní se jich. Každý enzym působí jen na jednu specifickou reakci:
Lipáza → tuky
Pepsin →bílkoviny
Energetická a biologická hodnota potravin
Energetická hodnota potravin (EH) = energie, které se uvolňují při zapalování 1g sacharidů, tuků nebo bílkovin
Biologická hodnota (BH) = množství biologicky a funkčně důležitých látek v potravině (plnohodnotných bílkovin, vitamínů, min. látek).


Jeden komentář
Ježurka
Tak jsem si přečetla všechno, co jsi zde napsal o výživě a zase jsem se dozvěděla něco nového. Díky. Už naši předkové říkali, že střídmé jídlo, střídmé pití udržuje živobytí. Něco na tom je.