Nezařazené

Mléčný chléb se zakysanou smetanou

Upekl jsme chléb v domácí pekárně Panasonic SD-253 ze skupiny základní bílý – Mléčný chléb. Nejedná se o „chléb“ v pravém slova smyslu. Typický středoevropský chléb je žitno pšeničný, tzn. minimálně s 50% žitné mouky, vedený na vitální žitné kvasy. Ten, kdo ví aspoň něco o pečení, pochopí z následujícího receptu, že tomu tak v tomto případě není.


Recept:

Kvasnice – Instantní droždí (v prášku)__________1 a 1/4 člž
Celozrnná mouka Špaldová hrubě mletá________130 g
Pšeničná mouka hladká Speciál 00 Extra_______70 g
Cukr_____________________________________2 plž
Máslo____________________________________50 g
Sušené mléko_____________________________2 plž
Sů_______________________________________2 člž
Zahuštěné mléko plnotučné MARESI (7,5% tuku)_170 ml
Smetana zakysaná MIKA____________________200 g

Hmotnost po upečení 912 g

Program: BASIC BAKE 4 hodiny, velikost: střední, kůrka: tmavá

pozn.: člž a plž znamená čajová lžička a polévková lžíce a jsou to odměrky, jako součást příslušenství pekárny

Kdo má možnost si tento můj upravený recept porovnat s originálem, tak zjistí, že jsem měl hodně odvahy k dosti zásadním změnám, ale vyplatilo se to! Úžasně to při dopékání vonělo celým bytem. Narostl do obrovských rozměrů, téměř pod „pokličku“ (viz fotogalerie), nebo ZDE. Chuť připomíná slano sladký rohlík, tzv. „karlovák“. Kyselost zakysané smetany se někam vytratila?
Přeji domácím pekařům hodně úspěchů.

Jeden komentář

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.