Mléčný chléb se zakysanou smetanou
MLÉČNÝ CHLÉB SE ZAKYSANOU SMETANOU
Upekl jsme chléb v domácí pekárně Panasonic SD-253 ze skupiny základní bílý – Mléčný chléb. Nejedná se o „chléb“ v pravém slova smyslu. Typický středoevropský chléb je žitno pšeničný, tzn. minimálně s 50% žitné mouky, vedený na vitální žitné kvasy. Ten, kdo ví aspoň něco o pečení, pochopí z náledujícího receptu, že tomu tak v tomto případě není
Recept:
Kvasnice – Instantní droždí (v prášku) 1 a 1/4 člž
Celozrnná mouka Špaldová hrubě mletá 130 g
Pšeničná mouka hladká Speciíl 00 Extra 370 g
Cukr 2 plž
Máslo 50 g
Sušené mléko 2 plž
Sůl 2 člž
Zahuštěné mléko plnotučné MARESI (7,5% tuku) 170 ml
Smetana zakysaná MIKA 200 g
Hmotnost po upečení 912 g
Program: BASIC BAKE 4 hodiny, velikost: střední, kůrka: tmavá
pozn.: člž a plž znamená čajová lžička a polévková lžíce a jsou to odměrky, jako součást příslušenství pekárny
Kdo má možnost si tento můj upravený recept porovnat s originálem, tak zjistí, že jsem měl hodně odvahy k dosti zásadním změnám, ale vyplatilo se to! Úžasně to při dopékání vonělo celým bytem. Narostl do obrovských rozměrů, téměř pod „pokličku“ (viz fotogalerie). Chuť připomíná slano sladký rohlík, tzv. „karlovák“. Kyselost zakysané smetany se někam vytratila?
Přeji domácím pekařům hodně úspěchů.