LINECKÉ TĚSTO
Je to polotovar většinou žluté barvy, sladké chuti, polotuhé, mírně tažné konzistence, takže ho lze poměrně snadno vyvalovat v tenký plát.
Aromaticky se zvlášť výrazně neprojevuje.
Základní suroviny: mouka, tuk, cukr
Těsto se zlepšuje přísadami:
vaječné žloutky, vejce, koření, kakaový prášek a jiné.
V jednodušších druzích lineckých těst bývá tuk z části nahrazen mlékem; v tom případě se ke kypření používají chemická kypřidla.
Tento polotovar lze uspokojivě připravit jen z mouky, tuku a cukru v hmotnostním poměru 3 : 2 : 1.
Proto se linecké těsto někdy nazývá: těsto tři dva jedna
Příprava těsta:
Při ruční přípravě se všechny sypké suroviny přesejí na stůl, v proseté směsi se udělá důlek do něhož se vpraví dobře zhomogenizovaný tuk, žloutky, popřípadě další suroviny a vše se RYCHLE propracuje v kompaktní stejnorodé těsto.
Teplota surovin a všech předmětů, které s nimi přijdou do styku má být 15 max. 20 OC. Je proto nutné pracovat v chladných místnostech na chladných stolech. Styk zadělávané hmoty rukou má být co nejkratší, aby tuk netál (je proto účelné použít k počátečnímu zpracování např. nůž).
Tání tuku je příčinou tzv. SPAŘENÍ, které je nejčastější vadou těsta. Roztavený tuk pohlcuje mouku a ztrácí tak elastičnost, která se jinak přenáší i na těsto. Spařené těsto je „krátké“, při vyvalování se trhá, láme a lepí na vál.
Spařené těsto se nedá nijak napravit. Dá se požít např. na drobné korpusy, např. košíčky, namačkáním těsta do formiček.