Libový vepřový bok na smetaně
Suroviny:
• 900 g vepřový bok
• 50 g másla
• kůra z jednoho citrónu
• 5 kuliček nového koření
• 1 cibule
• 10 kuliček barevného pepře
• 1 lžička mletá paprika sladká
• 1 pol. lžíce hladké mouky
• 700 ml sladká smetana
• 500 ml acidofilní mléko
• citronová šťáva
• sůl
Postup:
Nakrájené maso zbavené příliž tučných částí dáme vařit do mírně osolené vody (my používáme často Papinův hrnec). Po uvaření maso zcedíme a odložíme stranou.
Do kastrolu dáme máslo, nakrájenou cibuli, nové koření, pepř a citronovou kůru. Necháme zpěnit, poté přidáme sladkou papriku, opět necháme krátce zapěnit, (pozor na zhořknutí). Teď základ zalijeme cca 8 dcl. vývaru. Mírně provaříme. Do smetany zašleháme mouku a vlijeme do kastrolu. Mícháme do zhoustnutí a povaříme cca 20 minut. Za stáleho nmíchání pomalu přiléváme odražené acidofilní mléko. Omáčku přecedíme. Dochucujeme citronovou šťávou a solí.
Nakonec vložíme uvařené maso.
