KVAŠENÍ, DRUHY, VÝZNAM
ZMO 2.R.
Kvašení (fermentatio) původně znamenalo proces tvorby alkoholu (ethanolu) z cukru. Dnes rozšiřujeme význam tohoto slova na všechny enzymové reakce týkající se rozkladu sacharidů (cukrů), při nichž vznikají kromě CO2 ještě jiné uhlíkaté produkty.
Definice:Kvašení je rozkladný proces sacharidů (bezdusíkatých látek), vyvolaný enzymovou činností saprofytických mikroorganismů. |
Z hlediska potravinářské mikrobiologie má největší význam kvašení:
- ethanolové (lihové)
- octové
- mléčné
- propionové
- máselné
- citronové
ETHANOLOVÉ KVAŠENÍ
(alkoholová glykolýza)
Je to kvašení, které definujeme jako enzymový rozklad sacharidů (cukrů) za vzniku ethanolu a oxidu uhličitého.
Nejvíce zastoupeným a nejpoužívanějším typem kvasinek v kvasném průmyslu (při výrobě lihu, pálenek, pekařského droždí aj.) jsou kvasinky patřící k rodu Saccharomyces cerevisiae Rees Meyen (čti Rís Májen).
C6H12O6 → 2 C2H5OH + 2 CO2
glukosa ethanol oxid uhličitý
100 g 51,1 g 48,9 g
Ethanolové kvašení je základem celého kvasného průmyslu (pivovarského, lihovarského, vinařského, drožďárenského, pekařského aj.). Mnohá další odvětví jsou na tomto kvašení přímo či nepřímo závislá.