JEMNÉ PEČIVO
b) koláčové pečivo
Značný podíl výrobku tvoří NÁPLNĚ
Konzumní výrobek – náplň tvoří 80%
Luxusní výrobek – náplň tvoří 130 – 400% (počítáno na hmotnost mouky ve výrobku)
Náplň může být částečně nebo úplně do výrobku zabalena, případně se dává na plát těsta a zdobí se žmolenkou.
!!!!!Náplně se rychle kazí!!!! některé se chemicky konzervují – např. sorbátem draselným.
Hodně vody v náplni může zhoršit kvalitu, proto se zahušťuje někdy pš. hl. moukou nebo pš. škrobem.
DRUHY NÁPNÍ:
- tvarohová – tvaroh, cukr, vaječná mražená směs, pš. mouka hl., vanil. cukr, sobrát draselný
- povidlová – švestková slazená povidla, pš. škrob
- marmeládová – marmeláda, pš. škrob
- tvarohovo – maková – tvaroh, cukr, vaječná mražená směs, citronová pasta, vanilkový cukr, mák
- maková – cukr, citron. pasta, vanil. cukr., marmeláda, mák, voda, sušené mléko, sorbát
- jablková – cukr krupice, vanil. cukr, jablka, sladká strouhanka, skořice mletá
- arašídová – cukr, voda, sladká strouhanka, skořice, arašídy loupané
- skořicová – cukr, voda strouhanka, skořice
- marmeládovo – arašídová – marmeláda, skořice, strouhanka, arašídy
- švestkovo – maková – cukr, mák, kompot. švestky půlené, okapané
Jeden komentář
Sugr
Pečivo si odříkám a jak vidím, dělám dobře.