Chilli con carne
Budeme potřebovat:
- 2 libry (900 gramů) libového mletého hovězího masa
- 2 lžíce cibulového prášku
- 3 plechovky červených fazolí, bez nálevu
- 2 lžíce papriky
- ½ litru hovězího vývaru
- ¾ litru rajčatové omáčky*
- 300 ml plechovku na kostičky nakrájených rajčat
- 1 lžička Tabasco omáčky
- ½ litru vody
- 2 lžíce chilli prášku
- ½ lžíce mletého kmínu
- 1 lžička česnekového prášku
- 1 lžička kajenského pepře
- ½ lžičky bílého pepře
- sůl podle chuti
Příprava:
Osmahneme mleté hovězí maso ve velké, těžké pánvi. Přidáme na kostičky nakrájená rajčata, cibulový prášek, papriku, kajenský pepř, hovězí vývar, rajčatovou omáčku, Tabasco, fazole a vodu. Vaříme na mírné teplotě asi 40 minut; během vaření doléváme víc vody podle potřeby. Osolíme podle chuti. Nakonec přidáme chilli prášek, kmín, česnekový prášek a pepř a vaříme dalších 5 minut. Podáváme s nastrouhaným sýrem čedar na povrchu.
*K té rajčatové omáčce – to není klasická hladká česká rajská omáčka, která se podává k hovězímu plátku a houskovým knedlíkům, ale spíš nahrubo pomletá, různě ochucená, rajčata.