Brambory – složení, rozdělení a význam
Charakteristika brambor
Brambory jsou velmi rozšířená potravina ze skupiny okopanin.
Význam brambor
- brambory mají energetickou i biologickou hodnotu
- stravitelnost brambor závisí na jejich tepelné úpravě
Složení brambor
- 75 až 78 % vody
- sacharidy (škrob, celulóza)
- malé množství bílkovin
- vitamíny (C – hlavně pod slupkou)
- minerální látky (K – draslík)
Použití brambor
- průmyslové zpracování (líh, škrob)
- široké využití v kuchyni:
- příloha
- k přípravě těst, salátů
- k přípravě samostatných pokrmů
- vložka do polévek apod.
Rozdělení brambor
Skladování brambor
- v temných, větratelných skladech, na dřevěných roštech, při teplotě +2 až 6 oC
- při nižší teplotě namrznou a jsou sladké
- při vyšší teplotě klíčí a klíčky obsahují jedovatý solanin
Další druhy okopanin
- Batáty
- Topinambury
- Maniok
- Yam
Výrobky z brambor
- Vlhké výrobky
- konzumní brambory syrové loupané
- Smažené výrobky
- bramborové lupínky
- Hluboce zmrazené předsmažené výrobky
- hranolky, krokety, hotové pokrmy
- Sušené výrobky
- bramborová mouka, bramborová kaše
- Směsné výrobky
- bramborové knedlíky, bramborové placky v prášku
Varné typy brambor
Podle toho, jaká je pevnost dužniny uvařených hlíz, se rozlišuje použití těchto brambor k přípravě jídel. Je to jeden z hlavních rozlišovacích znaků brambor. Podle tohoto znaku rozlišujeme brambory na tyto varné typy:
Varný typ A: lojovité, salátové brambory.
Varný typ B: brambory lojovité až slabě moučnaté, vhodné k přípravě jídel a jako přílohy.
Varný typ C: brambory moučnaté, vhodné ke konzumu jako bramborová kaše a k výrobě potravinářských výrobků.
Varný typ D: silně moučnaté brambory, většinou nebývají považovány za stolní brambory.