Hygiena, PO a BOZP
Ot. č. 1: Co jsou to organoleptické vlastnosti – hodnocení?
Organoleptické = smyslové. Hodnotíme vlastnosti pečiva pomocí smyslů – čich – vůně (příjemná, typická pečivová, zápach); chuť (slaná, sladká, hořká, navinulá, příjemná, po použitých surovinách); zrak (objem, velikost, struktura, barva, póry); hmat (tvrdé, měkké, vláčné, suché, mokré, lepivé, nelepivé, drsné, hladké); sluch (praskání, šustění, dření, syčení). Můžeme hodnotit kladné vlastnosti – jakost, je vše, tak jak má být, nebo vady, poruchy.
Ot. č. 2: Napište 5 opatření vedoucích k prevenci a chování při požáru.
1. Požární evakuační plán, 2. hasicí přístroje, 3. nouzové východy – únikové cesty, 4. označené schodiště, 5. Volat „HOŘÍ“ a tel. číslo na hasičský záchranný sbor (112 nebo 150)
Ot. č. 3: Napište 3 zásady BOZP a podrobně popište proškolení o bezpečném chování.
1. Dbát pokynů mistra, 2. bezpečné zacházení se stroji, 3. při úrazu poskytnout první pomoc
proškolení:
a)Ve škole i mimo školu
b)S bezpečností pohybu na veřejných komunikacích
c)Prevence rizik na pracovišti
d)Možná rizika při pohybu v prostorách školy
e)Nebezpečí vzniku požáru, evakuační plán, požární poplachové směrnice
Ot. č. 4: Co je cílem hygieny a sanitace?
Vytvořit podmínky, aby nedocházelo ke kažení výrobků a surovin a nebylo ohrožováno zdraví lidí
Ot. č. 5: Co je to hygiena – definice.
Hygiena = nauka o čistotě. Určuje zásady, kterými se udržuje a chrání zdraví
Ot. č. 6: Co je to sanitace?
Sanitace = praktické provádění zásad hygieny a dalších předpisů