ŽITNÉ KVASY

-jsou základem výroby chleba

Kvas je dobře promísená směs vody a žitné mouky.

  • ·         -má světle šedou barvu, vypadá jako velmi řídké žitné těsto
  • ·         kvasinky se zde postupně množí a produkují kypřící plyn CO2, který způsobuje zvětšování kvasu
  • ·         bakterie mléčného kvašení – umožňují dokonalé zbobtnání moučných bílkovin a nedovolí rozvoj škodlivých baktérií = kyselé kvašení (kysání)

Kvasinky a mléčné bakterie se dostávají do kvasů z přidaného kvasu 3. stupně (případně z tzv. drobenky, která se připravuje v pekárně, pokud se chleba nepekl déle než 24 hod.)

Část vyzráleho kvasu III. stupně + předepsané množství vody a mouky = základ výroby = ZÁKVASEK.

Otázky:

  1. co je to kvas?
  2. jak vypadá kvas?
  3. jaké mikroorganismy působí při vzniku a vývoje kvasu?
  4. jak pracují kvasinky?
  5. co způsobují bakterie mléč. kvašení?
  6. jak se dostanou tyto baktérie do kvasu?
  7. co je to zákvasek?

 

One thought on “ŽITNÉ KVASY”

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *