Zařízení na odměřování a temperování vody, váhy, překlápěče díží

ZMO 2.r.

 K odměřování dávky vody a k jejímu vytemperování na požadovanou teplotu slouží směšovací nádrže. Jsou to válcové nádoby s připojeným potrubím pro přívod teplé a studené vody. V nádrži jsou upraveny vtoky tak, aby se voda co nejrychleji promíchala a její teplota byla v celé nádrži stejná. Na nádrži je umístěn teploměr a hladinoznak se stupnicí. Napouštění je ovládáno ručně ventily. Mísič sleduje teploměr a reguluje přívody vody tak, aby bylo dosaženo požadované teploty.

Váhy

V periodických mísirnách slouží váhy k odvažování dávek mouky a dalších surovin do díží. Často se používá váha můstková se sklonným vážícím ústrojím s kruhovou stupnicí.

Váha se skládá z můstku pro uložení břemene a z odvažovacího stojanu. Pákový mechanismus, uložený pod můstkem váhy, přenáší zatížení na sklonné ústrojí a zjištěná hmotnost se odečítá na ukazateli kruhové stupnice. Váhy k odvažování díží mají můstek zapuštěný v úrovni podlahy, aby se díže snadno přemisťovaly. Před vážením je nutno váhu vyvážit, tzn. ukazatel hmotnosti při nezatížené váze musí být v nulové poloze. Při najíždění díže na můstek musí být váha zaaretována (uzavřena), aby se nepoškodil vážící mechanismus.

V periodických mísírnách bývají instalovány také dávkovací váhy s vibračním plněním a vyprazdňováním.

Jsou to nádoby zavěšené ke stropu mísírny a pod ně se najíždí s dížemi. Dávka mouky se nastavuje na kruhové stupnici odvažovacího stojanu.

Překlápěče díží

K přemístění vyzrálého těsta na pracovní stůl (popř. na tvarovací linku)se používají většinou machanické překlápěče díží. Na nich se díže nakloní tak, aby těsto plynule vytékalo z díže do skluzu, kterým je navedeno do dělícího stroje umístěného v nižším podlaží. Je-li dělící stroj v témže podlaží, je nutno díž nejprve zvednout nad úroveň dělícího stroje a potom překlopit.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *