Z diskuze na blogu

Honza Marek, Kanada

Krajet chleba je skutecne umeni. Obzvlast zde na americkem kontinente. To, co se zde prodava jako chleba je jakasi houba, naprosto bila, kterou kdyz zmacknete do kulicky zvici tenisaku se posleze zacne znovu nafukovat az nabyde sveho puvodniho tvaru. Je bez barvy (bily) bez chuti ale se zapachem. V pekarnach to cpi nejakym lysolem ci co. Krajet se naprosto neda. Uz je predkrajen. Nic se na nej neda namazat pokud to netece, jinak chleba desintegruje. Kdyz snite dva krajice, zmocni se vas hlad. A je predrazen. A tak si zde v Kanade uz dekady peceme svuj zitny cesky chlebicek, ktery se behem peceni natira skrobovou vodou, pak je tmave zlaty a leskly, je chutny s kminovou prichuti po stranach popraskany a je velice levny. Mouka je v Kanade velice levna. Krajet se da nadherne.
Onehdy jsem cetl v nejakem blogu, kde pisatel pretiskl nejaky e-majl. Tam si nekdo stezuje na to, jake hrozne zmetky (tim myslel chleba) vas tam vase vlada castuje. Tu bych chtel podotknout, ze od dob stareho Rima (chleb a hry) nikdy nekde vlada chleba nedavala. Nechua li chleb ze supermarketu, jsou tu dve moznosti: Peci si chleba svuj, a nebo si otevrit pekarnu a peci kvalitni zitny cesky chlebicek

 27.6.2011 na 19.43 | OdpovědětNaďa

Honzo, nějak se mi péct chleba nechce, v poslední době už nepeču nic. Ohledně těch pekařů, co by v Praze pekli dobrý chleba a lidi by jim utrhali ruce, tak tomu vůbec nerozumím, proč ti pekaři, kteří se vyrojili po 89. povětšinou zkrachovali, znám případ, že přišli i o střechu nad hlavou. Že by je spolkly obříci jako Michle?

 27.6.2011 na 20.42 | Odpovědět Honza Marek, Kanada

Nevim, kdo ty male pekarny spolkl, lec si myslim, ze prave proc si lide stezuji na kvalitu chleba je asi pro to, ze nejsou ochotni zaplatit za kvalitu. „Zlate“ casy komunismu, kdy byl chleba subvencovan vladou jsou ty tam. Ted bud kvalitu a platit, a nebo ten „chleba“, ktery vam predhazuji giganticke pekarny. Chapu, ze je to tezke, ale tak nejak to bude.
Lec Tvuj blog byl o krajeni chleba, A to je uplne neco jineho, nez o cem pisu ja. Ja se vzdy necham unest.
Jeden z duvodu, proc male obchudky krachovali – si myslim – byl v tom, ze ti mali si museli najimat prostory. Jenomze ti, kteri ty prostory nabizeli, se chteli stat milionari pres noc a ty male vyridili svym vydridusstvim. Je to zacarovany kruh. A ze ty uz nic nepeces, to chapu. Pro kazdodenni starosti na to neni asi cas a nalada. Na peceni chleba musi byt cas a klid. To jsou, jak chapu velice cenne komodity.

 27.6.2011 na 21.35 | OdpovědětNaďa

Je to tak, je zajímavý, že to všechno z takové dálky vidíš jako zblízka! Úplně všechno, ale myslím si, že jedno ne, za dobrý chleba jsou lidi ochotní zaplatit. Koukám, že češtinu jsi stále nenašel .-)

 28.6.2011 na 1.11 Honza Marek, Kanada

Ne cestinu jsem jeste nenasel, ale verim, ze to bude brzo

 28.6.2011 na 1.11 | Odpovědět Ludmila

Dotaz pro pana Marka z Kanady
Moc prosim, napiste mi presny recept na chleba, ktery si pecete. Ziju 10 let v USA a vozime si cesky chleba z nasich vyletu do stare vlasti. Muj americky manzel ho ji jako svatost. Rada bych mu udelala radost, pomozte mi, prosim.

 28.6.2011 na 10.52 | Odpovědět Naďa

Ano, Honzo, pokud váš recept není tajný a nezdědili jste jej už jako ixtá generace, prosím, přidej ho sem do komentáře

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *