VÝPOČET POTŘEBNÉHO KVASNÉHO PROSTORU

Při zavádění nového technologického postupu nebo při jeho změně je nutno vypočítat žádoucí obsah díží a srovnat jej se skutečným obsahem. Podle tohoto srovnání lze pak upravit technologický postup nebo vyměnit díže za obsahově vhodnější.

Při výpočtu je nutno uvažovat nejen objem kvasu nebo těsta po vymísení, nýbrž i zvětšení jeho objemu a jeho obsahu při kvašení.

Zvětšování objemu kvasu nebo těsta během kvašení

vypocet-kvasneho-prostoru

Vzorec: Ql = Qkg x O

Ql – je kvasný prostor v litrech

Qkg – množství kvasu nebo těsta v kilogramech

O – objem vyzrálého 1 kg kvasu nebo těsta v litrech

Příklad:

Jaký obsah musí mít díž, aby 150 kg kvasu o výtěžnosti 200 úplně vyzrálo?

Ql = 150 x 2,4 = 360 l

Ubereme-li z tohoto kvasu 1/3 a 2/3 použijeme na výrobu těsta, kterého bude 200 kg, jaký bude objem tohoto těsta po vyzrání?

Ql = 200 x 1,25 = 250 l 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *