VAZNOST MOUKY

TECHNOLOGICKÉ VÝPOČTY

Jsou to jen školní příklady. Vlastně spíše jen na procvičení trojčlenky, logického myšlení a na pochopení pojmu.

Reálné hodnoty vaznosti mouk se pohybují v rozmezí 50 až 65%.

Výpočet vaznosti:

Vaznost mouky udává, kolik % vody je mouka schopna vázat, tzn. kolik kg vody lze v těstě vázat na každých 100kg mouky.

I. příklad:

Při výrobě 29kg těsta se spotřebovalo 18 kg mouky a 11 kg vody. Jakou vaznost má mouka?

18 kg mouky váže………………………….11 kg vody

100 kg mouky váže…………………………x kg vody?

Vz = mV krát 100/M

Vz = vaznost (v %)

mV = hmotnost spotřebované vody (kg)

M = hmotnost spotřebované mouky (kg)

x = 11 x 100/18 = 61 kg ——-> Vz = 61%

Mouka má vaznost 61% (každých 100kg mouky váže 61kg vody).

Vypočítej:

Při výrobě těsta se spotřebovalo 42kg mouky a 24kg vody. Jaká byla vaznost mouky?

Zkuste dojít ke správnému výsledku sami.

II. příklad:

Máme zpracovat 50kg mouky o vaznosti 58%. Kolik vody máme přidat?

100 kg mouky váže ……………………….8 kg vody

50 kg mouky váže………………………….x kg vody (= v)

Vz = v x 100/M ===> V = M x Vz/100 ===> x = 50 x 58/100

x = 29 kg

Máme přidat 29kg vody.

Vypočítej:

Má se zpracovat 60 kg mouky o vaznosti 59%. Kolik vody přidáme?

Zkuste vypočítat sami…

III. Příklad:

Při výrobě 51 kg těsta na žitný formový chléb se spotřebovalo 27 kg mouky a 23 kg vody. Jakou vaznost měla mouka?

27 kg M……………………23 kg Vody

100 kg M……………………x kg Vody

x =23 x 100/27 = 85kg vody

Mouka měla vaznost 85%

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *