Vařil jsem boršč – nevím, jestli Ruský

Receptů na přípravu boršče,

ať už pravého, či nepravého, ruského nebo ukrajinského, běloruského nebo zakavkazského, zkrátka sovětského je všude na netu hafol.


Vybral jsem si dva a pak už jsem jen kombinoval a experimentoval.

 

Do hrnce jsem dal vařit kus hovězího masa a tři velké morkové kosti spolu s kořením (pepř, nové koření a bobkový list).Samozřejmě sůl.

 

Do jiného hrnce jsem dal na dno roztopit kus sádla (asi čtvrt kostky) s jednou klobásou čabajského typu, s kouskem na nudličky nakrájených uzených krůtích prsou. V zápětí jsem přidal sladkou papriku – přiměřeně. Jak paprika zapěnila hned jsem to zasypal kořenovou zeleninou, chvilku jsem ji orestoval a přidal nakrouhané modré zelí (asi čtvrt středně velké hlávky).

Zvlášť jsem si předem uvařil na kostičky nakrájenou oloupanou červenou řepu. Vařil jsem ji ve šťávě z červené řepy (dá se koupit ve skleničce, jako nápoj – zeleninová šťáva) si 20 minut.

To je ta šťáva

stava

Orestovanou zeleninu jsem zalil obsahem kastrólu s řepou, přidal jednu konzervu loupaných rajčat a jednu konzervu sterilovaných červených fazolí.

Maso jsem vyndal z vývaru a nakrájel na kostičky, kosti jsem obral (moc masa na nich nebylo – spíš skoro žádné). Z kostí jsem na prkénku vyklepl morek (s čerstvým chlebem posolený a opepřený je skvělá mňamka). Maso jsem přidal do hrnce a vše zalil vývarem (ne celým, jen tak aby byla polévka tak hustá, že v ní stojí vařečka).

Povařil jsem ještě 20 minut, dosoli,l opepřil o okyselil octem.

Vlastně jsem jsem to „zvedl“ tekutou vegetou a tekutým kořením „starého MAGGI“.

 

Jestli je to ONO nevím, protože to nemám s čím porovnat.

Tak doufám, že se z toho neotrávíme.

Při servírování by se měla nahoru dát zakyslá smetana.

p.s. zapomněl jsem na cibuli, tak snad příště…

V hrnci – byl ho kýbl…

v hrnci

Na talíři

na taliriJeště dvě fotky šťávy z červené řepy

cervrepa

Je bez přídavku cukru

slozeni

Konzervanty a antioxidanty ale bohužel obsahuje.

Aspoň se mi boršč nezkazí…

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *