Sůl jedlá

     Sůl jedlá (sůl kamenná, kuchyňská sůl) je v podstatě chlorid sodný, je nejběžnější formou přirozeného výskytu halogenů v přírodě. Kamenná sůl se získává jednak z mořské vody, v níž je obsažena v množství cca 2,7%, jednak se dobývá z podzemních ložisek. Před upotřebením v potravinářství je nutno sůl čistit – rafinovat.

 Rafinace soli se provádí rozpuštěním vytěžené soli zahuštěním vzniklých roztoků, z nichž sůl vypadne ve formě jemných a hrubých krystalků.

 Druhy jedlé soli:

–         kamenná sůl jedlá

–         vakuová sůl jedlá

–         pánvová sůl jedlá (odpařovaná)

–         jedlá nevlhnoucí sůl

 Druhy krmné soli:

–         krmná sůl mletá

–         krmná sůl kusová

–         krmná sůl lisovaná

      Kamenná sůl jedlá = získává se drcením, mletím  a tříděním solných kusů z dolu. Semílá se na zrno různé granulace a podle toho se také označuje.

      Vakuová sůl jedlá = získává se odpařováním nasyceného roztoku soli ve vakuovém agregátu. Obsahuje min. 98% NaCl a max. 0,3% vody.

      Pánvová sůl jedlá = získává se odpařováním na otevřených pánvích a vysušováním buď teplem nebo odstřeďováním.

      Jedlá nevlhnoucí sůl = odpovídá jakosti vakuové soli, obsahuje nejvýše 1% přísad zabraňujících spékání.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *