STROJNÍ ZAŘÍZENÍ PERIODICKÝCH MÍSÍREN

Mísírnou označujeme prostor pekárny, v němž se mísí a zrají těsta v dížích.

K základnímu strojnímu vybavení periodicky pracujících mísíren patří šlehací a mísící stroje, zařízení na temperování vody, váhy a překlápěč díží. V některých mísírnách jsou instalovány i stroje na prosévání mouky, dělící a tvarovací stroje.

Šlehací a mísící stroje

Slouží ke šlehání omládků a polišů a k mísení těst v pojízdných dížích. Šlehání a mísení se často provádí na jednom stroji.

Mísící stroj s pákovým mísidlem T 743

Zahnutý konec pákového mísidla vykonává v díži kruhový pohyb a působením tlaku mísidle na těsto se díž volně otáčí. Při mísení je třeba otáčení díže brzdit, aby mísení probíhalo plynule. Kryt díže brání vyhazování těsta. Díž má objem 250 litrů.

Mísící stroj Vulkán

Díž se rovněž otáčí, avšak nuceným pohybem. Mísidla i díž jsou poháněny jedním elektromotorem. Mísidlo vykonává v díži rovinný pohyb po oválné dráze. Vlivem rovnoměrného otáčení díže se celý obsah postupně promísí. Díže mají objem 350 nebo 430 litrů

Univerzální šlehač T 785

Stroj je opatřen dvěma šlehadly, která se otáčejí v díži planetovým pohybem. Šlehadla mají dvojí rychlost otáčení, nižší k mísení těsta, vyšší k šlehání omládku. Objem díže je 450 litrů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *