Recepty

Buřtguláš

burtgulas 

Nejprve si předpřipravíme uzeninu. Polský salám, ostravskou klobásu, spišskou klobásu a uzený bůček naporcujeme a ugrilujeme na kontaktním grilu Pannini. Dáme stranou.

Na troše sádla orestujeme na kostičky nakrájené syrové brambory, po chvíli k nim přidáme pokrájenou uzeninu, mletou papriku a hotovou restovanou cibulkou. Můžeme přidat i vypečený tuk z grilu, který se zachytil v odkapávací nádobce. Zalijeme horkou vodou a vaříme do změknutí brambor. Osolíme a opepříme a zahustíme sypkou hotovou tmavou jíškou. Kdo má rád ostré, tak hotový guláš zakápne čili omáčkou.

***

Vepřová hlava a krůtí krky á la slepice na paprice.

veprova-hlava-a-kruti-krky-na-paprice

Suroviny:

  • ½ vepřové hlavy
  • 2 krůtí krky
  • Kostka zeleninového vývaru
  • Vegeta
  • Máslo
  • Smetana
  • Paprika sladká
  • Cibule
  • Citronová kůra
  • Pepř celý
  • Nové koření celé
  • Kyška
  • Citron
  • Sůl

Postup:

Maso spolu s bujónem vložíme do studené vody a táhneme cca 3 hodiny. Vývar dochutíme Vegetou. Uvařené maso obereme od kostí, necháme vychladnout a nakrájíme na kostičky. Na másle zpěníme nakrájenou cibulku, citronovou kůru, kuličky pepře a nové koření. Orestujeme a přidáme papriku. Zalijeme vývarem. Do smetany vmícháme trochu mouky a přidáme k vařícímu základu. Provaříme a dochutíme kyškou, solí a citronovou šťávou. Přecedíme, přidáme obrané maso a vše ještě prohřejeme.

***

Zapečený Gothaj

zapeceny-toceny-salam

Suroviny:

Var.1

  •  600 g salámu Gothaj
  • 400 g Uhlířského kabanosu
  • 1 Čabajská klobása
  • 1,5 větší cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 1 paprika bílá
  • 1 feferonka červená asi 30 g
  • 250 ml Cikánská omáčka
  • 0,5 l piva (tmavého ležáku)
  • 100 ml kečupu
  • Sůl
  • pepř

Var. 2

  •  1000 g Libové párky
  • 1 Čárda klobása
  • 4 velké cibule
  • 8 stroužků česneku
  • 8 ks paprika bílá
  • 2 lžičky Red Chilli – mletá červená chilli paprika
  • 250 ml Cikánská omáčka
  • 0,4 l Černé pivo Krušovice
  • 200 ml kečupu FIT KETCHUP
  • Rajský protlak v tubě
  • 8 ks žampión
  • Sůl
  • Pepř

Postup přípravy receptu

Var. 1

Kabanos rozdělíme na asi patnácticentimetrové díly, napůl rozkrojíme a vložíme do nich kolečka cibule. Zbytek cibule rozkrájíme na měsíčky, část dáme na dno zapékací mísy a zbytek posypeme nahoru. Salám gotthaj rozdělíme na přibližné stejné dílky jako kabanos. Obojí uzeninou vyložíme zapékací mísu. Přidáme na kolečka nakrájenou čabajskou klobásu. Dále přidáme nakrájenou papriku, česnek a feferonku. Posolíme, popepříme a zalijeme cikánskou omáčkou, kečupem a černým pivem. Pečeme na asi 170 st.C 45 minut. Posledních 15 minut bez pokličky.

Var. 2

Papriky omyjeme a zbavíme jadřinců, cibule oloupeme, žampióny zbavíme nožek a oloupeme je a česnek oloupeme. Potom papriky, cibule, žampióny, klobásu a česnek nakrájíme, párky rozkrojíme na poloviny. Do pekáče dáme na dno směs nakrájených surovin, které jsme nejprve prosolili, opepřili a promíchali. Na tento základ rozložíme poloviny párků a přidáme čili, kečup, rajský protlak, cikánku a zalijeme pivem.

Dáme péct do trouby na 250 oC. Pečeme asi jednu hodinu, až šťáva zhoustne, přitom v polovině pečení vše obrátíme a promícháme. Před koncem pečení sundáme víko pekáče, aby se vše orestovalo.

***

Vcelku netradiční guláš

Další z mých oblíbených gulášů z vlastní fantaskní tvorby najdete na následujícím odkazu.

Čtěte dál ⇒ 

***

Boršč z Jeseníku

Boršč jsem dělal jednou v životě, i když pokud na něj v restauraci narazím, tak si ho dám. Přesto, že řepu jinak moc nemusím.

Vzniklo to tak, že jsem poprvé a naposledy viděl v regálu ve vstupní hale Fakultní nemocnice v Olomouci, 100% šťávu z červené řepy. Přijel jsem domů, nastudoval si další ingredience a suroviny a už to jelo.

Čtěte dál ⇒

***

*Fajnový* smažený sýr

Tento recept mi dala kdysi maminka, ale nepamatovala si od koho ho dostala. Když jsme si sýr tímto způsobem připravili, tak jsme naznali, že je geniální. Zveřejnil jsem ho někdy v roce 2009. Od té doby vzniklo velké množství více méně zdařilých replik, ale já si na něj patent nedělám. Recept sdílelo 173 kuchařů a kuchařek.

Čtěte dál ⇒

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.