Proč tomu tak je?

Vrtá mi hlavou, kam to ti lidé dávají. Posílají ty přebytky do Somálska? Vždyť to nemohou sníst, ty plné, vrchovaté vozíky.
Kaufland už kromě čtvrtku zavedl i pondělky. Dnes mi hlásila sousedka, že se tam lidi perou a není kde zaparkovat. Na obrovském parkovišti je 9 míst pro tělesně postižené a běžně tam parkují i ti, kteří nemají za sklem odpovídající parkovací kartičku. 

Upadlo cukrářce


Do města, kde máme kolem náměstí v okruhu dvou kilometrů 5 hyper-giga-makro marketů se sjíždějí lidí z celého okresu, kde na vesnicích byly zavřeny nebo zrušeny nákupní střediska, prodejny Jednota, nebo soukromé obchůdky. A tam, kde ještě nějaká samoobsluha zůstala, tak tam nemají AKCE!!! Nevím, jak to dělají staré babičky, které nemají auto, nebo neřídí? Jestli jim nakupují děti nebo vnoučata, nebo musí škemrat u sousedů a známých. 
A tak se vesele jezdí 15 kilometrů tam a 15 km zpět a benzín do ceny zboží a ztracený čas nikdo nezapočítává. A roste spotřeba a prodej benzínu a jeho cena a zase si někdo mastí kapsy na náš ůčet a ůkor. 

Na přelomu padesátých a šedesátých let minulého století, kdy vznikaly první samoobsluhy, tak tam byly takové malé drátěné košíky do ruky a všem to stačilo. Podle potřeby mě rodiče poslali pro chleba, nebo jsem chodil denně pro čerstvé mléko do bandasky, které se muselo hned uvařit, nebo se nechalo na kredenci na kyšku (a to byla kyška!). Tehdy se také objevily tzv. „pískáče“, čili speciální dvoustěnný hrnec na vaření mléka. Do mezistěny se nalila voda a když se začala tvořit pára, tak píšťalka začla pískat. To aby hospodyňka přiběhla a stáhla hrnec z ohně aby mléko nevskypělo (když se vylilo na plotnu, to byl smrad!). 

Za pokladnama na pultíku pro odkládání košíků bylo místo, kde stálo zařízení na prosvěcování vajec. Odhalila se tak nakažená vejce, např. pukavec, černé vejce nebo s živým zárodkem. Vejce se nosila v papírových sáčcích, zpravidla po pěti. Sranda byla, když se sáček nechytl ze spoda, ale za vršek a protrh se. 
Dnes roli kontrolora převzal „výrobce“ (chovatel slepic) nebo distributor, či prodejce a vejce se kupují po třiceti na platech.

Manželka onehdy vařila vejce na tvrdo a když začla voda probublávat, tak jedno vejce prasklo a začala z něho vytékat hnědá tekutina. Tak všechno ven, do dřezu, opláchnout, dát čerstvou vodu a záprtek zabalit do igelitu a hned vyhodit do popelnice. Jak smrdí sirovodík si mnozí ještě pamatujeme z doby, kdy bylo povoleno dělat ve školách chemické pokusy. Rozmrazovali jsme ledničku a mrazák a manžeka celou ledničku vydrhla, vydezinfikovala a „navoněla“. Měla dobrý pocit z vykonané práce. Za několik dní pořád chodila a čichala: „V té lednici něco pořád smrdí.“ A pak najednou vítězoslavně zvolala:“Mám ho!“ Na platu seděl ještě jeden záprtek. Fuj to je puch.

Tak mám dojem, že ta dnešní doba také lehce zapáchá. 

6 thoughts on “Proč tomu tak je?”

  1. Tak já vám povím, jak to dělají ty babičky. Mají tašku na kolečkách, do ní dají nákup a šupky dupky domů vlakem nebo autobusem. A doufají, že jim někdo s tou taškou pomůže aspoň po schůdkách dopravního prostředku. Ono jim nic jiného nezbývá, pokud jsou sami a bez někoho, kdo by jim pomohl, a v obci potraviny zrušeny. Jinak gratuluji k pukavci, určitě udělal radost 🙂 Ale teda dvakrát, to opravdu naštve.
    Ještě moc moc děkuji za návštěvu a komentáře na mém blogu.

  2. Tak takové vymoženosti na odhalování pukavců v Praze nepamatuju, je pravdou, že z hypermarketů jsou vejce nezkažená, ale pokud se člověku podaří sehnat vajíčka skutečně domácí, mnohdy na pukavce narazí. 🙁

    1. Zase z těch soukromých chovů si musíme být jistí, že je to spolehlivý chovatel, protože hrozí i primární nákaza salmonelou. Z toho důvodu m.j. je zákaz používat v cukrařině kachní vejce.

  3. Já duševně také řeším ta vejce, co s nimi lidé dělají, protože ani při dobré vůli to prostě nedokáží zpracovat a pak musí žrát vejce do bezvědomí.
    Já nejsem vymetačem, nakupuji na celý týden, takže leckdy to vypadá, že jsem nenažraná, ale vydržím z toho vařit a žít celý týden. Vařím denně, já bych bez teplé stravy umřela.
    Ale co dělat s platy vajec a nezbláznit se, moje sousedka mi vysvětlila, že mají míchaná vajíčka ke snídani každé ráno, že žijí jako lordi, nechtěla bych být jejich žlučníkem !!!

    1. Co jsem tak za léta navnímal, tak se to se škodlivostí tuku, potažmo cholesterolu přehání. Je fakt, že třeba kulturisti si usmaží vaječinu jen z bílků. Já jsem kdysi držel bezuhlovodanovou dietu podle dr. Atkinse. Nejedl jsem žádné sacharidy, takže jsem mohl sníst třeba kostku másla, nebo mísu škvarků, nebo vepřové výpačky s kyselým zelím, atd. Zhubl jsem za půl roku o 15 kg.
      Teď je tato dieta opět v kurzu a jmenuje se bezsacharidová – čili tito lidé do sebe dostávají enormní dávku tuků, a prý to nevadí????
      Já se teď stravuju (plánuju a sleduju) podle http://www.kaloricketabulky.cz, kde sleduji vyváženost stravy a hlavně si hlídám denní max. limit sacharidů 175 g.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *