Příprava těst na karuselech

Karuselové mísírny pro přípravu kvasných stupňů a těst tvoří přechod mezi výrobou periodickou a kontinuální.

Dížový karusel je v podstatě kruhová točna otočná kolem pevného čepu, s devíti nebo jedenácti dížemi rozmístěnými po jeho obvodu. Karusel se otočí vždy o 1 polohu (jednu rozteč díží) a pak určitou dobu stojí.

Díže mají objem 500 litrů a jejich počet závisí na výkonnosti pece: pro pásové pece s pečící plochou 25 m2 se vyráběly karusely devítidížové.

K vybavení karuselu patří 3 až 4 universální jednosloupové šlehací a mísící stroje T 785, hydraulický překlápěč díží a ovládací panel. Mouka se dávkuje jednou nebo dvěma váhami do šlehacích a mísících strojů. K dávkování vody slouží jeden nebo dva směšovače. Ostatní suroviny (droždí, Diapol, cukr, tuk, sůl) se dávkují do díží ručně, bez mechanizace.

Univerzální šlehací a mísící stroje jsou rozmístěny kolem točny na technologicky vhodných polohách a slouží k vyšlehání kvasného stupně, k vymísení těsta a k jeho přetužení.

·         – stroj na mísení těsta má mísidla tvaru dvou obdélníkových rámů, s planetovým pohybem;

·         – u stroje na šlehání kvasného stupně jsou tyto rámy doplněny kovovými deskami s velkými otvory;

·         – stroje přetužovací mají míchací rámy zredukovány na jednu tyč.

Výhody:

Možnost volby jakéhokoliv technologického postupu (přímého i nepřímého), možnost operativního zásahu do výrobu (úpravou taktu) a možnost rychle přecházet z výroby jednoho druhu pečiva na druhý.

Nevýhody:

Časově náročná obsluha a to, že zaujímají velký prostor. Předpokládá se vertikální členění provozovny (mísírna nad místností s tvarovací linkou), kruhový prostor není efektivně využit a přitom je pro obsluhu těsný.

Karusely byly postupně nahrazovány kontinuálními výrobníky.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *