PŘíPRAVA MOUKY KE ZPRACOVÁNÍ

a) Doprava a přejímka mouky

Kontrola mouky při přejímce:

1.hmotnost

2. jakost – smyslové posouzení – barva, chuť, pach

  • ·         – může se odebrat vzorek k laboratornímu posouzení zda vyhovuje normě

Mouka se dodává – pytlovaná

  • ·         – volně ložená ve speciálních cisternových vozech

b) Skladování a dozrávání mouky

Čerstvě semletá mouka je nevhodná k pečení.

Ve skladu dozrává: žitná 7 – 10 dní

pšeničná 2 – 3 týdny

celozrnná jen krátce – kazí se

Studený sklad

1. Vlhkost skladované mouky do 15%

2. Teplota prostředí do 20°C (15-18°C), stálá

3. Sklad má být suchý (vlhkost 55%, v zimě 70%)

4. Tma

5. Vzduch, provzdušňování. Při delší skladování se musí v silech mouka přepouštět z komory do komory, v pytlech – občas překládat.

6. Čistota. Odstraňovat moučný prach, který vybuchuje.

7. V blízkosti mouky žádné aromatické látky.

Skladování mouky

  • ·         – pytle po 50,60 nebo 70 kg
  • ·         – silové komory

Způsoby rovnání pytlů:

a) dvojáky b) trojáky

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *