Pikantní omáčky

Pikantní omáčky, hořčice

· Existuje mnoho chuťových variant kečupu. Základní surovinou je rajčatový protlak ochucený kořením.
· Používá se k ochucení polévek a omáček a jako součást obloh v teplé kuchyni. Pestřejší užití je ve studené kuchyni.
· Druhy: sladký, ostrý, jemný, chilli
 

 
Worcesterská [voršesterská] omáčka
 
Název má podle anglického města Worcestru.
Vyrábí se z cukru, kuléru, octa, rajčatového protlaku, švestkových povidel, sušených hub, bílého vína, sladového výtažku, česnekového koncentrátu, sladké papriky, hřebíčku, zázvoru, skořice, pepře, estragonu, chilli a pálivé papriky.
Dochucujeme studené omáčky, polévky, saláty, majonézy, pokrmy z masa, ryb a zvěřiny.
 
Chutney [čatný]
  • Pochází z indické kuchyně.
  • Jedná se o protlaky různých druhů ovoce a zeleniny okořeněné tak, aby výsledná chuť byla sladká a přitom palčivá.
  • Mohou se připravit z hrušek, jablek, meruněk.
  • Čeští výrobci nabídli našemu trhu sérii výrobku pod názvem „Chuťovky“ a v podtitulku je vždy uvedeno k jakému masu se hodí – na grilování drůbeže, ke zvěřině, rybám.
 
Sójová omáčka
  • Vyrábí se z tekutého sójového hydrolyzátu, worcesterské omáčky, cukru, kuléru, přidává se glutaman sodný, sůl, ocet, chilli, víno a výtažek z kvasnic.
  • Používá se na pikantní úpravu masa, drůbeže i ryb.
  • Je charakteristická pro pokrmy čínské kuchyně.
  • Nehodí se pro děti do tří let a pro vysoký obsah soli ani pro osoby trpící vysokým tlakem.
 
Majonéza
– Základní hmota třená z oleje a vaječných žloutků je dochucována octem, solí, cukrem a hořčicí.
 
 
Tatarská omáčka
– Je majonéza s velmi jemně nasekanými okurkami, cibulí, kapary a dalšími přísadami.
 
Hořčice
  • je dochucovací přípravek v podobě husté žluté nebo žlutohnědé pasty vyrobené z mletých hořčičných semínek smíchaných s vodou, octem, solí, cukrem, mletým kořením, olejem nebo jinou kapalinou. Může být přibarvená kurkumou. Má ostrou, mírně až silně pálivou chuť. Většinou je konzervována kyselinou benzoovou.
Druhy hořčice
  • Hořčice kremžská – původem je z rakouského města Kremže, vyrábí se ze směsi semen bílé a černé (hnědé) hořčice, obsahuje viditelně hrubě mleté černé slupky a vyšší procento cukru. Přibarvená kremžská hořčice má žlutohnědou barvu a nepřibarvená má šedohnědou.
  • Dijonská hořčice – Tato hořčice pochází z oblasti Dijon ve Francii. Má typickou pikantní příchuť. Složení této hořčice je následující: hnědé nebo černé hořčičné semínko, bílé víno, nefermentovaný grapefruitový mošt a tajná směs koření. Dijonská hořčice se používá všude tam, kde chceme docílit nevšední a pikantní chuti.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *