Pekárny versus rozpékárny

Nebo spíš by to mělo být v rubrice – politika.

Dnes údajně vláda nebo ministerstvo zakázali obchodním řetězcům vydávat rozpečené pečivo za čerstvé.

Pozdě!

To jim to trvalo, než objevili ameriku.

Jenže než jim to došlo, tak tato, jedna z mnoha nekalých praktik hyper-giga-maxi marketů položila drobné živnostníky – pekaře na lopatky.

Noví, splašení „manageři“ rychleji zjistili (nebo spíše okopírovali od vyspělých západoevropských nebo dokonce zaoceánských ekonomik), že to nejcennější co je na pečivu jsou znaky jeho čerstvosti. To jest typická pečivová vůně, křupavost, měkkost, „teplost“. A jelikož se jedná o aromatické látky, které jsou těkavé, tak velmi rychle utečou do ovzduší – molekuly je rozbijou a rozeženou. To znamená, že pečivo své znaky čerstvosti velmi rychle ztrácí.

Jestliže měl živnostník své pečivo po upečení dovést do vzdálenější maloobchodní pekárny, tak už mnohdy mohlo být tzv. „poněm“.

Proto se např. u nás docela nedávno v LÍDL-u objevily malé skříně – rozkynárna a dopékárnička. A velkou řada mrazících pultů obsadily kartony se zmraženým, předpečeným pečivem. Albert a Kaufland mají své pekárny a BILLA má konvektomaty. Jen Penny je zatím nějak pozadu.

Počítal jsem to kdysi a v našem pohraničním regionu z původních 14 malých, ručních, živnostenských pekárniček zůstaly jen dvě. Jednu mají zemědělci, takže mouka z vlastního obilí, zelená nafta a spol., takže tam je vůle o přežití celkem dána, a ta druhá je tak doleko od vlivu obchodních řetězců (asi 30 km), takže zatím přežívá.

Jistě důvody, proč to ta která pekárna zavřela jsou různé (možná i příliž časté návštěvy domů s výraznými fasádami a lucerničkami, otevřené výhradně v noci, které nabízejí cestu kolem světa, nebo závislost na hracích automatech), ale budu tvrdit, že mnohé z těchto firem by uspěly ve Štrasburku se žalobou proti státu za zmaření investic.

Máte to štěstí, že sejdete po schodech z bytu domu dolů na ulici a za rohem máte „svého“ pekaře?Vejdete, cinkne zvoneček, do nosu vás „praští“ ona vůně a možná i tentýž pán, který v noci zadělal těsto, vám ho teď i prodá.

Zažil jsem to vloni na slovensku v jedné vesničce v podhůří Tater.

Nebo máte za dveřmi sklenici čerstvého mléka a dva croissanty?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *