Nauka o výživě

vyzivova-pyramida

Ú k o l y   v ý ž i v y : dodávat tělu látky

 Z a b e z p e č u j í :

a)stavbu

b)energii k životu

c)ochranu

 Bílkoviny:

     Makromolekulární dusíkaté látky složené z aminokyselin

 Sacharidy:

     Jsou zdrojem energie, jsou lehce stravitelné. Jsou to přírodní látky obsahující C, H, O. Nachází se v rostlinné potravě (ovoce…).

 Tuky:

     V každém živém organismu, u živočichů pod kůži a na vnitřních orgánech. U rostlin především v plodech a semenech: řepka, len, ořechy

–         Jsou to sloučeniny (estery) glycerolu a vyšších mastných kyselin

–         Podporují růst, činnost ledvin, kůže

 V l a s t n o s t i   t u k u:

a)dodávají pokrmům chuť, vzhled, ale zhoršují stravitelnost, zvyšují energetickou hodnotu potravin

b)na světle a vzduchu žluknou

c)při působení vysokých teplot nad 180°C vznikají páchnoucí a zdraví škodlivé látky

 Vitamíny

     Jsou přírodní látky rostlinného původu. Většinu vitamínů si tělo neumí vyrobit, proto je doplňujeme výživou.

     V ý z n a m : Jsou nepostradatelné pro látkovou přeměnu, při nedostatku vznikají vážné poruchy:

     Hypovitaminóza – nedostatek vitamínů

     Avitaminóza – úplný nedostatek, přebytek

 Minerální látky

     Jsou součástí tkání, např. kosti, zuby, tělních tekutin

     Hemoglobin => krevních barviv, enzymů, vitamínů i hormonů. Důležitý je pravidelný a přiměřený přísun ve stravě

     Makroelementy => hodně Ca, Na, P

 Enzymy

     Jsou složité organické sloučeniny, působí jako katalyzátory, to znamená, že urychlují chemickou reakci, ale neúčastní se jich. Každý enzym působí jen na jednu specifickou reakci:

Lipáza → tuky

Pepsin →bílkoviny

      Energetická a biologická hodnota potravin

Energetická hodnota potravin (EH) = energie, které se uvolňují  při zapalování 1g sacharidů, tuků nebo bílkovin

 Biologická hodnota (BH) = množství biologicky a funkčně důležitých látek v potravině (plnohodnotných bílkovin, vitamínů, min. látek).

travici-soustava-anglicky
Trávící soustava
zazivaci-ustroji
Zažívací ústrojí

Jedna odpověď na “Nauka o výživě”

  1. Tak jsem si přečetla všechno, co jsi zde napsal o výživě a zase jsem se dozvěděla něco nového. Díky. Už naši předkové říkali, že střídmé jídlo, střídmé pití udržuje živobytí. Něco na tom je.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *