Nauka o výživě

vyzivova-pyramida

Ú k o l y   v ý ž i v y : dodávat tělu látky

 Z a b e z p e č u j í :

a)stavbu

b)energii k životu

c)ochranu

 Bílkoviny:

     Makromolekulární dusíkaté látky složené z aminokyselin

 Sacharidy:

     Jsou zdrojem energie, jsou lehce stravitelné. Jsou to přírodní látky obsahující C, H, O. Nachází se v rostlinné potravě (ovoce…).

 Tuky:

     V každém živém organismu, u živočichů pod kůži a na vnitřních orgánech. U rostlin především v plodech a semenech: řepka, len, ořechy

–         Jsou to sloučeniny (estery) glycerolu a vyšších mastných kyselin

–         Podporují růst, činnost ledvin, kůže

 V l a s t n o s t i   t u k u:

a)dodávají pokrmům chuť, vzhled, ale zhoršují stravitelnost, zvyšují energetickou hodnotu potravin

b)na světle a vzduchu žluknou

c)při působení vysokých teplot nad 180°C vznikají páchnoucí a zdraví škodlivé látky

 Vitamíny

     Jsou přírodní látky rostlinného původu. Většinu vitamínů si tělo neumí vyrobit, proto je doplňujeme výživou.

     V ý z n a m : Jsou nepostradatelné pro látkovou přeměnu, při nedostatku vznikají vážné poruchy:

     Hypovitaminóza – nedostatek vitamínů

     Avitaminóza – úplný nedostatek, přebytek

 Minerální látky

     Jsou součástí tkání, např. kosti, zuby, tělních tekutin

     Hemoglobin => krevních barviv, enzymů, vitamínů i hormonů. Důležitý je pravidelný a přiměřený přísun ve stravě

     Makroelementy => hodně Ca, Na, P

 Enzymy

     Jsou složité organické sloučeniny, působí jako katalyzátory, to znamená, že urychlují chemickou reakci, ale neúčastní se jich. Každý enzym působí jen na jednu specifickou reakci:

Lipáza → tuky

Pepsin →bílkoviny

      Energetická a biologická hodnota potravin

Energetická hodnota potravin (EH) = energie, které se uvolňují  při zapalování 1g sacharidů, tuků nebo bílkovin

 Biologická hodnota (BH) = množství biologicky a funkčně důležitých látek v potravině (plnohodnotných bílkovin, vitamínů, min. látek).

travici-soustava-anglicky
Trávící soustava
zazivaci-ustroji
Zažívací ústrojí

One thought on “Nauka o výživě”

  1. Tak jsem si přečetla všechno, co jsi zde napsal o výživě a zase jsem se dozvěděla něco nového. Díky. Už naši předkové říkali, že střídmé jídlo, střídmé pití udržuje živobytí. Něco na tom je.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *