LINECKÉ TĚSTO

Je to polotovar většinou žluté barvy, sladké chuti, polotuhé, mírně tažné konzistence, takže ho lze poměrně snadno vyvalovat v tenký plát.

Aromaticky se zvlášť výrazně neprojevuje.

 Základní suroviny: mouka, tuk, cukr

 Těsto se zlepšuje přísadami:
vaječné žloutky, vejce, koření, kakaový prášek a jiné.

 V jednodušších druzích lineckých těst bývá tuk z části nahrazen mlékem; v tom případě se ke kypření používají chemická kypřidla.

Tento polotovar lze uspokojivě připravit jen z mouky, tuku a cukru v hmotnostním poměru 3 : 2 : 1.

Proto se linecké těsto někdy nazývá: těsto tři dva jedna

 Příprava těsta:

Při ruční přípravě se všechny sypké suroviny přesejí na stůl, v proseté směsi se udělá důlek do něhož se vpraví dobře zhomogenizovaný tuk, žloutky, popřípadě další suroviny a vše se RYCHLE propracuje v kompaktní stejnorodé těsto.

 Teplota surovin a všech předmětů, které s nimi přijdou do styku má být 15 max. 20 OC. Je proto nutné pracovat v chladných místnostech na chladných stolech. Styk zadělávané hmoty rukou má být co nejkratší, aby tuk netál (je proto účelné použít k počátečnímu zpracování např. nůž).

 Tání tuku je příčinou tzv. SPAŘENÍ, které je nejčastější vadou těsta. Roztavený tuk pohlcuje mouku a ztrácí tak elastičnost, která se jinak přenáší i na těsto. Spařené těsto je „krátké“, při vyvalování se trhá, láme a lepí na vál.

 Spařené těsto se nedá nijak napravit. Dá se požít např. na drobné korpusy, např. košíčky, namačkáním těsta do formiček.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *