Kuře vedle uzeného

Suroviny:

1400 g Vodňanské kuře
800 g uzená slanina k opékání
1 malá hlavička CZ česneku
1 středně velká cibule bílá
špek
sůl
pepř
voda

Postup přípravy receptu

Kuře naporcujeme na co nejmenší kousky (kýtu na tři, křídla na dva, biskup zvlášť, hřbet na dvakrát, atd.). Uzené maso necháme vcelku. Vše poklademe na pekáč. Na uzené maso dáme jen plátky česneku, na kuřecí kousky jen na měsíčky nakrájenou cibuli a plátky špeku. Posolíme, opepříme a podlijeme olejem a vodou. Pečeme nejprve „pod pokličkou“ asi čtvrt hodiny na 200 stupňů na spodním roštu a pak snížíme teplotu na 180. Asi po půl hodině odkryjeme a posuneme doprostřed trouby a necháme asi čtvrt hodiny zčervenat. V průběhu pečení včas shrneme z masa cibuli, česnek a slaninu, aby se nepřipálily. Při manipulaci vždy polejem šťávou.

Poznámka

V jednoduchosti je síla. Byla to vlastně z nouze ctnost. Úspora místa, času a energie. Překvapilo nás, jak tou společnou přípravou se chutě a vůně promísily. Zvláště kuře chytlo úžasnou vůni uzeného.
***
***

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *