Kološvarák podle tety Hedy

Kološvárské zelí

Suroviny:

  • ·         ½ litrový hrnek rýže
  • ·         1 sáček kyselého zelí (600 g)
  • ·         3 ks klobás
  • ·         1 konzerva hovězího masa
  • ·         1 konzerva hovězí guláš (nebo maďarský)
  • ·         5 vajec
  • ·         3 ks paprika zelená
  • ·         1 ks paprika červená
  • ·         4 rajčata
  • ·         300 ml smetana ke šlehání
  • ·         hlavička česneku
  • ·         mletá paprika červená sladká
  • ·         mletá paprika pálivá
  • ·         sůl
  • ·         pepř
  • ·         voda

Postup:

Z kyselého zelí vymačkáme zelňačku, překrájíme ho a dáme ho povařit do studené vody. Stáčí jen tak půl hodinky – aby nebylo úplně rozvařené.

Klasickým způsobem uvaříme rýži. Uvaříme natvrdo vejce, zchladíme a oloupeme. Konzervy otevřeme a vyklopíme do misek. Rajčata oloupeme. Klobásy, papriky, rajčata a vejce nakrájíme. Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.

Klademe vrstvy:

Polovina rýže, hovězí guláš, polovina zelí, rajčata, polovina česneku, polovina klobásek, sladká paprika, ostrá paprika, pepř

druhá polovina rýže, hovězí maso, zbytek zelí, vajíčka, sůl, pepř, zbytek česneku, papriky, zbytek klobás, sladká a pálivá paprika, pepř, sůl.

Rozehřejeme troubu na 250 0C. Až je rozehřátá tak celý pekáč zalijeme šlehačkou a dáme do trouby. Po krátkém zapečení přikryjeme alobalem a snížíme teplotu na 180 0C. A pečeme cca třičtvrtě hodiny, aby se propekly dovnitř všechny vrstvy.

 Pozn.: Pozor hned po upečení může být celá směs hodně mokrá. Proto necháme pokrm vychladnout a do druhého uležet. Všechny suroviny a ingredience se tím dokonale propojí, nasáknou a přílišná vlhkost zmizí. Zelí mohlo být víc, 800 až 1000 g.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *