Kapacita pece

TCHp -1.ročník, kap.3.: Výroba pš. pečiva – Technologické výpočty

Výpočet kapacity pece

Jako kapacitu označujeme hodinovou výkonnost pece vyjádřenou v kilogramech chleba nebo pečiva. Výpočet kapacity pece je výchozí hodnotou pro sestavení celého technologického postupu. Hodinovou výkonnost pece lze vypočítat z doby pečení a osádky pece.

Příklad: Pec AZP má osázených 45 desek, na nichž se peče chléb o hmotnosti 1,5 kg. Na jednu desku se sází 10 x 1,5 kg = 15 kg chleba.

Celá osádka pece činí 15 x 45 kg chleba a prochází pecí 50 minut.

Za 60 minut dostaneme tedy výkonnost pece

Q = 10 x 1,5 x 45 x 60/50 = 810 kg chleba za hodinu.

Výpočet lze obecně vyjádřit vzorcem:

Q = Pks x GPzu x 60/tp

Kde Q je výkonnost pece (kg/h)

Pks – počet vsazených kusů na 1 závěs

G – hmotnost 1 kusu chleba (kg)

Pzu – počet užitečných (osazených) závěsů

tp – doba pečení (min)

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *