JEMNÉ PEČIVO

b) koláčové pečivo

Značný podíl výrobku tvoří NÁPLNĚ

Konzumní výrobek – náplň tvoří 80%

Luxusní výrobek – náplň tvoří 130 – 400% (počítáno na hmotnost mouky ve výrobku)

Náplň může být částečně nebo úplně do výrobku zabalena, případně se dává na plát těsta a zdobí se žmolenkou.

!!!!!Náplně se rychle kazí!!!! některé se chemicky konzervují – např. sorbátem draselným.

Hodně vody v náplni může zhoršit kvalitu, proto se zahušťuje někdy pš. hl. moukou nebo pš. škrobem.

DRUHY NÁPNÍ:

  1. tvarohová – tvaroh, cukr, vaječná mražená směs, pš. mouka hl., vanil. cukr, sobrát draselný
  2. povidlová – švestková slazená povidla, pš. škrob
  3. marmeládová – marmeláda, pš. škrob
  4. tvarohovo – maková – tvaroh, cukr, vaječná mražená směs, citronová pasta, vanilkový cukr, mák
  5. maková – cukr, citron. pasta, vanil. cukr., marmeláda, mák, voda, sušené mléko, sorbát
  6. jablková – cukr krupice, vanil. cukr, jablka, sladká strouhanka, skořice mletá
  7. arašídová – cukr, voda, sladká strouhanka, skořice, arašídy loupané
  8. skořicová – cukr, voda strouhanka, skořice
  9. marmeládovo – arašídová – marmeláda, skořice, strouhanka, arašídy
  10. švestkovo – maková – cukr, mák, kompot. švestky půlené, okapané

One thought on “JEMNÉ PEČIVO”

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *