HYGIENA A SANITACE V PEKÁRENSKÉM PRŮMYSLU

Cíl – vytvořit podmínky, aby nedocházelo ke zkáze výrobků a surovin

– aby nebylo ohrožováno zdraví lidí

Přísně dodržovat technologické postupy!!!

1. Hygiena: sledujte vliv prostředí na člověka a jeho zdraví. Určuje ZÁSADY, kterými se zdraví urdžuje a chrání!

2. Sanitace: je praktické provádění zásad hygieny a dalších předpisů

Sanitační úkony:

a) čištění – mechanicky nebo chemicky se odstraní nečistoty (voda, saponáty apod)

b) dezinfekce – usmrcení a odstranění mikroorganismů. Nejčastěji pomocí chemikálií (chloramin, SAVO, chlorové vápno)

c) dezinsekce – likvidace hmyzu (šváb, mol…)

d) deratizace – likvidace hlodavců (myší, potkanů…)

Dezinfekci a deratizaci provádějí většinou specializované firmy.

 Kontrolní otázky:

  1. cíl hygieny
  2. co je to H
  3. co je to S
  4. co jsou to sanitační úkony
  5. vysvětli jednotlivé úkony

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *