Golubce

Potřebujeme:

  • středně velkou hlávku zelí
  • ¼ kg hovězího masa bez kosti
  • ½ kg vepřového boku
  • ¼ kg uzeného masa  
  • ¼ kg čerstvých nebo mražených hub
  • 50 g uzené slaniny vcelku
  • kysané zelí v sáčku
  • šálek spařené rýže
  • 1 cibuli
  • 1 lžičku mouky
  • drcený česnek
  • ocet
  • olej
  • mletou sladkou papriku
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • nové koření
  • celý pepř
  • hřebíček
  • bobkový list

Postup:

Asi kilovou hlávku zelí zbavte košťálu a povařte v osolené a kyselené vodě ¾ hodiny. Hlávku zchlaďte a opatrně odloupněte vrchní listy. Ty zbavte tuhých žeber – můžete je odřezat nebo rozklepat paličkou. Umelte všechno maso a smíchejte ho se spařenou rýží a drceným česnekem. Nakrájenou cibulku osmahněte na oleji. Houby nakrájejte a spařte. Oboje přidejte k masu a rýži, osolte, okořeňte a přidejte trošku mouky. Do rozložených listů balte masovo-rýžovou směs. Zámotky vkládejte do kastrolu vyloženého zbylými zelnými listy a částí kysaného zelí. Pokapejte olejem, osolte, přidejte celé koření a navrch položte kousek špeku. Zatěžte talířkem a vařte na mírném ohni minimálně 60 minut. Podávejte se smetanou a rozškvařeným špekem.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *