Drobenka, žmolenka, posypka

To, kdo vymyslel drobenku, již nejspíše nezjistíme. Jisté ovšem je, že drobenku hojně používají po celém světě. A mnohdy bývá tím nejlepším, co na některých koláčích je. Drobenka může být hrubá, ale i jemná. Základ drobenky tvoří mouka, cukr a máslo. Mimo tyto hlavní ingredience ji mohou tvořit ale i jiné suroviny, jako třeba skořice, kakao, hnědý cukr a podobně, třeba tak, jak tomu je u švestkového koláče.

Výroba drobenky není vůbec složitá. Hotovou ji máte raz dva. Typickým představitelem koláče s využitím drobenky je drobenkový koláč, kde tvoří drobenka nejen posypovou část, ale i holý základ.

Pro milovníky drobenky jsme na našem portálu Recepty koláče uchystali ochutnávku hned z několika skvělých koláčů s drobenkou. Zkusit upéct si podle našich receptů můžete: Borůvkový koláčRebarborový koláčTvarohový koláč a mnoho dalších koláčů, ať už s drobenkou či bez drobenky.

Základní recept na výrobu drobenky je takovýto:

 Var.: 1

3 – 4 lžic   hrubá mouka

1 – 2 lžic   máslo

1 balíček    vanilkový cukr

2 -3 lžic    cukr moučka

Hrubou mouku smícháme s moučkovým cukrem.

Rozpustíme si máslo a přidáme ke směsi mouky a cukru. Je dobré přidat sáček vanilkového cukru, který drobenku provoní.

Lžící vše promícháme tak, aby se utvořily drobné „žmolky“ – drobenka.

Pak už jí stačí jen posypat připravený koláč a dát zapéct.

Var.: 2

Je na tomto odkazu

http://www.toprecepty.cz/recept/12271-drobenka—zmolenka—posypka-atd/

Var.: 3

SUROVINY

2 lžíce másla
2 lžíce moučkového cukru
3 lžíce polohrubé mouky

POSTUP

Mouku smícháme s prosetým cukrem, přidáme rozkrájené máslo a rukama zpracováváme tak dlouho, až je směs sypká.

Var.: 4

Základní recept na drobenku.

140 g polohrubé mouky
100 g másla nebo tuku
100 g cukru
dle chuti vanilkový cukr

1. Do mísy dáme všechny ingredience
2. Rukou vypracujeme sypkou hmotu.

 Var.:5

Ingredience

300 g hrubé mouky, 150 g pískového cukru,1 žloutek, na špičku nože skořice,150 g másla.

Postup

Vše rukou uhněteme, rozdrobíme na koláč nebo cukroví a pečeme.

Var.: 6

Co budete potřebovat:

  • 160 gramů hrubé mouky
  • 110 gramů pískového cukru
  • 125 gramů másla

Postup práce:

  1. Mouku prosejte do misky, ke které přidáte pískový cukr a propracujete se změklým máslem.
  2. Směs pořádně rukama propracujte a poté drobenku dejte na chvíli do lednice ztuhnout.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *