Dalamánky podle Nelušky Nelik

Suroviny: 120 ml vody (nejlépe mírně vlažné, pokud je moc tvrdá, tak filtrované nebo převařené), 3 lžíce oleje (třeba olivového), 1 lžička cukru, 1 lžička soli, 1 lžička kmínu, 2 lžičky lněného semínka (podle chuti), 200 g celozrnné pšeničné mouky, 100 g pšeničné hladké mouky, 50 g žitné celozrnné mouky (neměla jsem, dala jsem žitnou obyčejnou), 250 ml žitného kvásku.

Rohlíky Lenka Pleskotová

Dnes zase rohlíky 80léta:-) jsou opravdu, konečně recept, který je super

Suroviny: 250ml vody (dala jsem perlivou, kdo má Sodastream, ještě jednodušší)rozpuštěné máslo v množství 3 PL 10g soli 1/2kg polohrubé mouky 1/2 kostky droždí
10g cukru Suroviny jsou napsané tak, jak se dávají do pekárny. Zapnout program těsto. Po ukončení programu vytvarovat rohlíky (vyšlo mi to na 8 větších) a nechat je asi hodinu kynout. Pak rozpálit troubu asi na 180°C, na dně trouby mít plech, aby se taky rozpálil, rohlíky pomazat vodou, posypat. Dát do trouby, do toho rozpáleného plechu nalít vařící vodu, troubu rychle zavřít, zapnout horkovzduch. Péct podle barvy. Jinak toho máselka dám příště trochu víc, aby tam bylo ještě víc cítit. Ale i tak tohle jsou rohlíky, co ve mně evokují vzpomínky na máslové rohlíky z mosteckého Prioru z dob červených třešínek. PS: vyzkoušela jsem péct rohlíky na horkovzduch na 250°C, samozřejmě se zapařováním trouby. Rohlíky mají jedinečnou, vypečenou chuť. Krásně křupou. Té vysoké teploty jsem se nejdřív bála, ale není důvod. Každopádně, jestli to někdo bude chtít taky takhle zkusit, určitě je hlídejte, každá trouba je přeci jen jiná. Dobrou chuť u skutečně výborných rohlíků!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *