Cuketové bramboráčky

Nízkosacharidové stravování.

Nebo také bezuhlovodanová dieta. Minimálně mají tyto dva pojmy k sobě velmi blízko. S dietou, kdy člověk spolehlivě hubne, i když se nají dosytosti a nemá hlad. Uhlovodany je jiný název pro sacharidy používaný v Americe. Se systémem „přepnutí“ organismu do tzv. stavu ketozy, přišel před min. třiceti roky americký lékař Atkins.
Takže nyní ji zase někdo oprášil a je to momentální hit.
 
Já osobně jsem ji držel a opravdu funguje, jenže je tam to pověstné ALE. Když jsem po půl roce dosáhl cílové váhy, tak jsem povolil a od té doby mám na břichu strije. Jestliže jsem byl do té doby vyloženě masový typ, tak potom bych se byl po zákuscích utloukl a první co bylo, že jsem zamířil rovnou do cukrárny.
Od té doby před touto dietou varuji a říkám, že to je jako plíživá kontrarevoluce. Dietu je pak ve zmírněné podobě držet až do koce života (jenže pro obyčejnou skývu čerstvého chleba by jste byli schopni vraždit).
Nicméně některá jídla se docela dají. Jako například cuketové bramboráčky.
***

Cuketové bramboráčky

Ingredience:
  • 2 mrkve
  • 2 cukety
  • 2 vejce
  • 150 gramů kuřecího masa, můžete použít kuře z vývaru, pečené kuře, a nebo i jiné maso které vám zbylo po dodělání vývaru. Je lepší použít maso už tepelně upravné než maso syrové.
  • Tuk na smažení
 
Postup:
Mrkev a cuketu nastrouhejte, dejte na cedník a nechte asi 5‒7 minut odstát, aby cuketa pustila vodu. Poté ještě rukou vymačkejte zbytek vody, jinak se vám bude bramborák špatně smažit.
Vykapanou zeleninu dejte do misky, přidejte na drobno nakrájené maso a zalijte vyšlehaným vajíčkem. Vše pořádně promíchejte.
Nechte si rozehřát pánev, já jsem smažila na sádle, ale lze použít i ghee, nebo kokosový olej. S olejem nešetřete, dejte tak půl centimetru na pánev a průběžně dolévejte.
Lžicí dejte na pánev porci těsta a vidličkou pomačkejte, ať jsou bramboráky přibližně 0,5‒1 cm tlusté. Smažte kolem 3 minut na jedné straně, pak otočte a stejnou dobu smažte i na druhé straně. Bramboráky jsou trochu křehčí než ty klasické s moukou, je tedy lepší dělat je malé a ne přes celou pánev, pro lepší otáčení.
***

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *