Co se skrývá pod pojmem (více)zrnné pečivo

Chléb, housky či bagety jíme k snídaní, svačině nebo k večeři. Nabídka různých typů pečiva je opravdu široká, ať už je z pšenice, žita či je vícezrnné …
Dnes už se ví, že právě celozrnné patří k nejzdravějším.

Pečivo z pšeničné mouky je díky své lehkosti lépe stravitelné, ale je méně výživné než to z žitné či celozrnné mouky. Výrobky z celozrnné mouky jsou naopak díky obsahu vlákniny, pocházející z umletých slupek obylných zrnek, hutnější. Vláknina dodává tělu vitamíny B6 a E, kyselinu listovou, měď, hořčík, mangan a zinek. Celozrnné pečivo přitom obsahuje až 8,5g vlákniny ve 100g (doporučená denní dávka je 20-30g vlákniny). Například ve 100g celozrnného pochoutkového chleba z řady Fit den je dokonce 11,32g vlákniny. Takže 4 plátky pokryjí potřebné denní množství.
Celozrné pečivo je mnohem sytější než bílé, proto ho nejspíš sníte méně.
Navíc má také nízký glykemický index. Pomáhá tak omezovat chuť k jídlu tím, že vytváří pocit plnosti delší dobu po konzumaci. Je to dáno tím, že potraviny s nízkým glykemickým indexem uvolňují pomaleji sacharidy, což pak pomáhá zamezovat nadměrnému kolísání hladiny krevního cukru v organismu. Nemluvě o tom, že mnohým lidem víc chutná.

Jak poznáte celozrnné?
Při nákupu byste měli pečlivě číst obaly a etikety, na kterých musí být vypsáno přesné složení výrobku.
Někdy je v obchodě za celozrnný výrobek označován více zrnný nebo jen pšeničný.
Pečivo není celozrnné, pokud je na prvním místě pšeničná hladká mouka a celozrnná až na druhém či dalším místě a nenásledují-li suroviny s obsahem obalové částice obilného zrna (otruby, šrot).
Nenechte se zmást tmavou barvou pečiva. Někteří výrobci používají klamavý trik a obarvují pečivo karamelem, aby mělo tmavou barvu a lidé si mysleli, že jde o celozrnný výrobek. Takové pečivo má ještě více cukru než obyčejné bílé.

Celozrnné pečivo bývá to, při jehož výrobě je použito 80% a více druhů celozrnné mouky (vztaženo na použité mouky). Za celozrnnou je považována mouka obsahující vždy všechny části obilky (klíček, obalové vrstvy, endosperm).

Více zrnné pečivo je takové, při jehož produkci je užito pokaždé minimálně 5% jiných obilovin, tedy luštěnin, olejnin, ječmene, ovsa, než je základní pšenice a žito.

Rustikální pečivo je bohaté na semena slunečnice a dýně, na pšeničné klíčky a hrachové otruby. Bývá s typicky bohatým posypem slunečnice a dýně na povrchu. Rustikální znamená z prostého venkovského, selského či lidového způsobu života.

Tmavé pečivo má tmavou či sytě hnědou barvu střídy, která závisí na množství přidávaného praženého ječného sladu. Jde o surovinu z přírodního zdroje, technologicky upravenou pražením tak, aby obarvila pečivo. K přibarvení se také používá žito nebo karamel. Tmavé pečivo nemá nic společného s celozrnným, je srovnatelné s bílým.

Cereální pečivo není legislativně definováno. Označení „cereální“ se běžně užívá u výrobků, které byly vyrobeny z cereálií, tedy obilovin. Cereálie, je výraz odvozený od jména řecké bohyně sklizně a zemědělství Ceres. Označuje veškeré obilniny a výrobky, jejichž hlavní složkou je jakékoli obilí.

Dalamánek je pečivo pšeničnožitné, většinou posypané hrubou solí a kmínem s velmi typickou chlebovo-kmínovou chutí.

Graham je pečivo, pro jehož výrobu se jako základ používá pšeničná mouka hladká v kombinaci s celozrnnými moukami nebo moukami s vyšším podílem obalových částic, tedy otrub (vnější obal zrna). Otruby jsou zdrojem přirozené vlákniny a mají příznivý účinek na trávení. Grahamové pečivo mívá v porovnání s podobnými výrobky nižší energetickou hodnotu, proto se hodí při redukčních dietách. Grahamové mouce dal jméno americký kazatel Sylvester Graham, který protestoval proti prosívání obilných surovin při výrobě bílé mouky.


Na závěr jen jedno malé upozornění. I když se celozrnné pečivo doporučuje při redukční dietě, neznamená to, že můžete sníst neomezené množství. Některé druhy celozrnného pečiva mají sice o něco méně kalorií, ale není to zas tak moc, abyste mohli jíst více. Prakticky je jeden tukový rohlík kaloricky srovnatelný s grahamovým nebo celozrnným rohlíkem. Rozdíl je v tom, že vás zasytí na delší dobu, nerozhoupe tolik krevní cukr a dá vám více vitamínů a důležitých látek.


| Autor:
Kutzik | Vydáno dne 03. 08. 2009 Zdroj: Svět ženy

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *