Co je to studená strava
Můj nový pojem
Existuje racionální strava, bezuhlovodanová strava, dietní strava, syrová strava a v širším slova smyslu třeba teplá strava.
Teorie: Aspoň jedno teplé jídlo denně, se už myslím opustila. I studené jídlo se v ústech při důkladném kousání, žvýkání a rozmělnění vlastně ohřeje. I když o pití ledového mléka přímo z ledničky si může kdekdo myslet leccos (ten chlad je cítit až v žaludku).
Je fakt, že existuje jakási kultura stolování a uznáte asi, že neexistuje nic hezčího, než krásně prostřená bohata tabule. Prostě teplé jídlo je teplé jídlo. Já jsem tomu začal říkat HOTOVKY. Ať už to je jídlo uvařené doma, dovezené z nějaké veřejné vyvařovny, donesené z fast foodu, nebo snědené na stojáka v bufiku.
Začal jsem ty obědy fotit a pak už byl jen krůček k tomu, abych reagoval na ty věčné stesky a řečnické dotazy manželek a hospodyněk: „Ach jo, co mám zase dnes vařit?“
Takže to beru jako takovou obrázkovou inspiraci.
Ale když se vrátím k té „studené“ stravě. Nemusí být apriori vytažená z ledničky (jako např. salám), ale je to i paštika, která je volně ve spíži. Také se jedná o „zbytky“ od oběda, kdy to bylo původně teplé, ale na večeři, nebo na snídani druhého dne už to neohříváme, ale sníme to studené.
Galerii obrázků studené stravy uvidíte na stránce
STUDENÁ STRAVA
Jako příklad uvádím pár typických popisů:
-
uzený bůček s chlebem a hořčicí
-
chléb s máslem a mortadela
-
plněné krůtí roláda s okurkem
-
vece natvrdo s kaviárem
-
paštika s rohlíkem, čaj
-
ruské vejce
-
sleďové filety bez kůže
-
obložené chlebíčky
-
dietní párky
-
sekaná (karbenátky) a beraní rohy
-
uzená makrela
-
salám (šunka) a tvrdý sýr
-
jednohubky
-
utopenci
-
tlačenka s octem a cibulí
-
vánočka s máslem a kakao
-
chléb s máslem a medem
-
atd.
-
atd …
-
…
2 komentáře
Sugr
Mirku zajímavý článek.
Já právě večeřím teplou polívku, přišla jsem z práce a tak z toho mrazu aspoň se rychle zahřeju. 🙂
Intuice
Studenou stravu mám moc ráda.
Pečený bůček s hořčicí, chlebem a kyselou okurkou mám připraven na zítra. 🙂